woensdag 16 maart 2011

AEX test 340-punten steunzone

De AEX ging dinsdag fors onderuit en sloot uiteindelijk 2,3% lager op 348,09 punten. In navolging van de stevige koersdalingen in het door een nucleaire ramp getroffen Japan, zeilden ook de aandelen in Amsterdam naar beneden. De AEX vertrok richting de 340-puntengrens en testte het derde Fibonacci correctieniveau, gerekend vanaf de bodem eind 2010 tot de top in 2011. Het 200-daags gemiddelde, dat nog steeds een stijgende curve vertoont, komt eveneens rond dit niveau uit. De AEX is er niet in geslaagd om boven de eerdere dieptepunten van 2011 rond 352 punten te sluiten, waardoor het beeld verder is verzwakt.

Investeerders en analisten zijn na de aardbeving in Japan negatiever geworden over de vooruitzichten voor de Duitse economie. Het Duitse economische onderzoeksinstituut ZEW rapporteerde de gelijknamige index voor het economisch sentiment in Duitsland, die van 15,7 punten in februari daalde naar 14,1 punten in maart. ZEW-president Wolfgang Franz stelde: “De Duitse economie is in een robuuste staat. Desondanks zouden de tragische gebeurtenissen in Japan in ieder geval op de korte termijn de dynamiek van de economische groei kunnen remmen”.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in januari ruim 7% hoger dan in december 2010. Met een stijging van 52% was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. Daarentegen werd in de voedings- en genotmiddelenindustrie 2% minder geproduceerd. De werkgelegenheid in de eurozone is in het laatste kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,1% gegroeid en op jaarbasis met 0,3%.

De prijzen van geïmporteerde goederen en diensten in Amerika stegen in februari met 1,4% op maandbasis versus +1,5% in januari. De brandstofprijzen stegen in februari met 3,7%. De National Association of Home Builders (NAHB)-index, die het sentiment onder bouwers ten aanzien van verkoopperspectieven meet, steeg deze maand naar 17 versus 16 in februari. Als de index boven 50 punten komt, zien meer huizenbouwers 'goede' verkopen dan 'zwakke' verkopen. De laatste keer dat de index het niveau van 50 bereikte, was in april 2006.

Gisteravond kwam de Fed bijeen om zich te buigen over de rentestand en het beleid betreffende ‘Quantitative Easing part two’ oftewel QE2. De Federal Reserve is niet bang voor oplopende inflatie als gevolg van de gestegen olie- en grondstofprijzen en meent dat de groei van de Amerikaanse economie een stevige basis heeft gekregen.

De AEX ontkwam niet aan de ‘nucleaire wolk’ vanuit Japan, waardoor een tsunami aan verkooporders werd geplaatst. De dreiging van een nucleaire catastrofe in Japan heeft de angst onder beleggers over de hele wereld aangewakkerd. Desalniettemin hield de AEX de schade beperkt, hoewel het beeld sinds de zomermaanden iets minder rooskleurig is geworden. De dieptepunten van dit jaar rond 352 punten, werden doorbroken en bieden dus geen steun (meer). Indien de AEX wel steun weet te vinden bij het derde Fibonacci correctieniveau, gerekend vanaf de bodem van eind 2010 tot aan de top van dit jaar, dan kan de AEX de opmars opnieuw inzetten. Het is belangrijk dat de AEX boven de 340-puntenzone, zijnde de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden, weet te blijven. Anders komt deze ‘uptrend’ in gevaar. Zolang deze trend intact is, mogen we optimistisch blijven.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten