De AEX kwam dinsdag amper van zijn plaats en sloot dan ook vrijwel onveranderd op 338,93 punten. Daarmee consolideerde de AEX nog steeds rond de belangrijke 340-puntengrens, tevens het laagste niveau van dit jaar. De RSI staat nog boven de gevarenzone (boven 30%), terwijl er sprake is van positieve divergentie met de AEX sinds de bodem in maart. De toenemende kracht vanwege hogere bodems in de RSI zou een lichtpuntje kunnen zijn.
De minister van Financiƫn wil hulp van banken voor de redding van Griekenland. Met andere woorden, de banken zullen volgens De Jager de Grieken meer tijd moeten geven. De Jager weersprak natuurlijk de kritiek dat hij te positief is geweest over de consequenties voor de Nederlander van hulp aan de Grieken.
De Jager: “ik heb altijd gezegd dat het risico heel groot is, ook voor de belastingbetaler. Als er iets misgaat, kost het ons geld, maar we proberen de kosten voor de belastingbetaler zo klein mogelijk te houden.” Deze kretologie hebben we ook van zijn voorganger Wouter Bos gehoord, die ook al miljarden belastinggeld er door heeft ‘gejaagd’.
De correctie van de AEX vindt plaats binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010. De doorbraak van de 340-puntengrens is geen sterk teken. De dalende trend sinds februari heeft een nieuwe impuls gekregen, toen het dieptepunt van maart werd doorbroken.
Uurgrafiek
De AEX vormde vorige week een neerwaarts koershiaat rond 344 punten. Zolang deze ‘gap’ nog open staat, ligt het gevaar van een verdere daling op de loer. Dit koershiaat zal dus moeten worden gedicht, wil het beeld verbeteren. De RSI noteert op uurbasis in een ‘bear market range’ (onder 60%), waarbij vorige week het ‘oversold’-territorium werd bereikt.
De AEX staat voor de uitdaging om boven de belangrijke steunzone rond 340-punten te geraken. De dalende trend van de afgelopen maanden, met een versnelling in de afgelopen weken, is nog steeds intact.
Daggrafiek
De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten, die eveneens nog steeds open staan, zijn ook een veeg teken. Met de ‘gap’ rond 344 punten is een volgende klap uitgedeeld. Nadat het dieptepunt van maart werd doorbroken, trad vrijwel geen herstel op, wat aangeeft dat de beren nog steeds in het zadel zitten.
Het volgende dieptepunt, dat als steun zou kunnen fungeren, ligt rond 325 punten en werd eind november gevormd. De Relatieve Sterkte Index (RSI) staat op dagbasis nog maar net boven 30%. Een lichtpuntje is evenwel de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX sinds de bodem in maart.
De toonaangevende Duitse DAX en de Dow Jones Index testen momenteel belangrijke steunzones van 7000 punten respectievelijk 12.000 punten. Deze grenzen vallen ongeveer samen met de dieptepunten van april. Een doorbraak van deze niveaus zou de indices richting de dieptepunten van maart kunnen doen dalen. Vooralsnog zijn deze steunzones intact en vindt de correctie plaats binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Zolang de DAX en de Dow nog binnen de ‘uptrend’ blijven, is er geen reden tot paniek. Wel is verhoogde dijkbewaking nog steeds noodzakelijk.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten