vrijdag 10 juni 2011

AEX scherpt dieptepunt 2011 aan

De AEX slaagde er donderdag in om het verlies om te buigen in een winst en sloot op 338,04 punten. Desalniettemin bleef de AEX dus onder de belangrijke 340-puntengrens. Ondanks het herstel aan het einde van de dag, is de dalende trend van de afgelopen maanden nog steeds intact. Tussen 325 en 330 punten ligt een cluster van bodems, dat voor steun zou kunnen zorgen.


De AEX-index bereikte donderdag de laagste stand van dit jaar. De neergang werd in februari al ingezet, nadat rond 374 punten een meerjarig hoogtepunt werd bereikt. In maart veerde de AEX boven 340 punten weer op, maar de index strandde in april op de 370 puntengrens. Een lagere top was het resultaat.

Uurgrafiek
Het neerwaarts koershiaat rond 344 punten staat nog open, wat aangeeft dat de beren nog steeds stevig in het zadel zitten. Dit koershiaat zal dus moeten worden gedicht, voordat het beeld zal verbeteren. Bovendien zal de AEX de dalende weerstandslijn moeten doorbreken. De RSI veerde donderdag weliswaar op, maar noteert op uurbasis nog steeds in een ‘bear market range’ (onder 60%), waarbij evenwel sprake is van positieve divergentie.

Daggrafiek
In mei werden neerwaartse koershiaten gevormd rond 360 en 354 punten. Het beeld verslechterde, nadat de AEX het dieptepunt van maart passeerde en daarbij ook nog eens een neerwaartse ‘gap’ rond 344 punten vormde. Het volgende dieptepunt (tussen 325 en 330 punten) zou wellicht steun kunnen bieden.

Dat de Relatieve Sterkte Index (RSI) op dagbasis onder 30% is gedoken, is geen goed teken. Daarmee is de koopkrachtindicator in de gevarenzone beland. Positief is wel de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX sinds de bodem in maart. Ondanks de daling in de afgelopen maanden, vertoont het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds een positieve curve.

Weekgrafiek
Op weekbasis staan de seinen op oranje. De koopkrachtindicator is verder gedaald en doorbrak daarbij de 40%-grens, waardoor de ‘bull market range’ werd verlaten. Verhoogde dijkbewaking is derhalve noodzakelijk. Indien de RSI onder de 30%-grens duikt, wordt daarmee de ‘bear market range’ bevestigd. Om dit scenario af te wenden, zal de AEX op korte termijn moeten herstellen.

Deze correctie biedt natuurlijk ook kansen: selectief kunnen sterke aandelen in portefeuille worden opgenomen, danwel worden toegevoegd. De RatioPortefeuille wist zelfs in een corrigerende markt en de onzekerheid de afgelopen maanden het recordniveau aan te scherpen. Hiermee bewijst de RatioPortefeuille opnieuw zijn kracht. Wilt u meer weten? Klik dan hier.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten