maandag 6 juni 2011

AEX test opnieuw 340-puntengrens

De AEX sloot vrijdag 0,1% lager op een stand van 340,24 punten. ‘Intraday’ doorbrak de AEX de 340-puntengrens na tegenvallende Amerikaanse banencijfers, maar herstelde vervolgens tot nipt boven deze belangrijke steunzone. Daarmee scherpte de AEX het diepterecord van 2011 verder aan. De 340-puntensteunzone werd derhalve aan een zware test onderworpen. De RSI noteert evenwel nog boven de gevarenzone, wat een lichtpunt is voor de stieren.


De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (exclusief landbouw) is in mei met (slechts) 54.000 banen gegroeid versus een verwachte +150.000 banen. De werkloosheid nam vorige maand met 0,1%-punt toe tot 9,1%. Een meevallende Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector in mei vormde daarentegen een opsteker voor de beurzen.

Uurgrafiek
De AEX vormde afgelopen donderdag (opnieuw) een neerwaartse koershiaat (rond 344 punten). Zolang het koershiaat open staat, zijn de beren aan de bal. De RSI bereikte het ‘oversold’-territorium (onder 30%) en bleef daar vrijdag geruime tijd bivakkeren. De AEX staat voor de uitdaging om zich boven de belangrijke steunzone rond 340-punten te handhaven, waarin de index vrijdag, zij het met pijn en moeite, is geslaagd.

Daggrafiek
De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten die nog steeds open staan, zijn geen reclame. De Relatieve Sterkte Index (RSI) geeft ook geen uitsluitsel en weet op dagbasis maar niet uit de neutrale zone te breken. Het is daarbij een positief teken dat het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds een stijgende curve vertoont, ondanks de correctie van de afgelopen maanden.

Weekgrafiek
Op weekbasis is het beeld meer neutraal geworden. De AEX mag nu niet (te) ver meer moeten dalen. In dat geval zal de koopkrachtindicator tevens verder dalen en daarmee de ‘bull market range’ verlaten. In februari bereikte de RSI een waarde boven 70%, waarmee de ‘bull market range’ werd bevestigd. De RSI test momenteel de onderkant van deze ‘range’.

De correctie van de AEX vindt plaats binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010. Hoewel een positieve visie ten aanzien van de AEX gerechtvaardigd is zolang de steunzone rond 340 punten intact is, blijft alertheid geboden. Een doorbraak van de 340-puntengrens zou een neerwaartse uitbraak impliceren. De dalende trend sinds februari zou daarmee een nieuwe impuls krijgen. Vrijdag werd door de beren opnieuw geprobeerd de stieren verder terug te dringen. Kortom het beeld voor de AEX is door de daling van de afgelopen week meer neutraal geworden.

De toonaangevende Duitse DAX en de Dow Jones Index geven daarentegen geen reden tot ongerustheid. Deze indices zitten nog steeds in de stijgende trend van de afgelopen maanden. Zolang de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden intact is, kunnen kansrijke aandelen worden opgenomen. Een bewezen systeem is daarbij natuurlijk van het allergrootste belang. Dit zorgt niet alleen een goede nachtrust, maar ook voor een prachtig rendement. Correcties bieden immers tevens mooie kansen. Illustratief is daarbij Colruyt dat de afgelopen 10 jaar is verviervoudigd, terwijl de Bel20 geen terreinwinst heeft geboekt en de AEX zelfs is gehalveerd!

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten