maandag 13 juni 2011

AEX op weg naar dieptepunt november 2010?

De AEX liep vrijdag opnieuw averij op en ging 1,25% lager het weekeinde in op een stand van 333,83 punten. De AEX-index bereikte ‘intraday’ een dieptepunt voor dit jaar van 333,08 punten. De neergaande tendens die in februari al werd ingezet, nadat rond 374 punten een meerjarig hoogtepunt werd bereikt, is nog actueel.


Uurgrafiek
Op uurbasis liggen de kansen nog steeds bij shortposities, daar de dalende trend nog steeds intact is. Het neerwaarts koershiaat rond 344 punten staat nog open, wat aangeeft dat de beren nog steeds stevig in het zadel zitten. Ook zal de AEX de dalende weerstandslijn vanaf mei moeten doorbreken, om het beeld op uurbasis te laten verbeteren. De RSI noteert nog steeds een ‘bear market range’ (onder 60%). Een lichtpuntje zou de positieve divergentie tussen de AEX en de RSI kunnen zijn: de daling neemt aan kracht af.

Daggrafiek
In mei werden neerwaartse koershiaten gevormd rond 360 en 354 punten, waarna opnieuw een neerwaartse ‘gap’ rond 344 punten werd gevormd. Dit geeft aan dat de weg van de minste weerstand vooralsnog naar beneden is. Het volgende dieptepunt (tussen 325 en 330 punten) zou steun kunnen bieden.

Dat de Relatieve Sterkte Index (RSI) op dagbasis vorige week onder 30% dook, geeft aan dat de koopkrachtindicator in de gevarenzone belandde. Zolang de RSI onder 60% noteert, is er sprake van een ‘bear market range’. Bovendien vertoont het 200-daags voortschrijdend gemiddelde inmiddels een dalende curve. Evenals op uurbasis, is er op dagbasis sprake van positieve divergentie tussen de RSI en de AEX, hetgeen een lichtpuntje is in de duisternis.

Weekgrafiek
Op weekbasis is het beeld er ook niet fraaier geworden en zijn de seinen op oranje gesprongen. De koopkrachtindicator doorbrak de 40%-grens, waardoor de ‘bull market range’ werd verlaten. Verhoogde dijkbewaking is derhalve noodzakelijk. Indien de RSI onder de 30%-grens duikt, wordt daarmee de ‘bear market range’ bevestigd. Om dit scenario af te wenden, zal de AEX op korte termijn moeten herstellen.

Een dalende markt biedt uiteraard ook kansen: selectief kunnen sterke aandelen in portefeuille worden opgenomen, danwel worden toegevoegd. De RatioPortefeuille wist zelfs in een corrigerende markt het recordniveau aan te scherpen. Sterk presterende fondsen, die deel uitmaken van deze portefeuille, zijn minder sterk gecorrigeerd. Zodra de markt opnieuw aantrekt, profiteren deze aandelen volop.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten