dinsdag 7 juni 2011

AEX worstelt met 340-puntengrens

De AEX slaagde er maandag niet in om de voeten droog te houden en sloot 1 punt lager op 339,18 punten. De AEX worstelt nog steeds met de belangrijke 340-puntengrens en noteert rond het laagste niveau van dit jaar. De RSI staat nog boven de gevarenzone (boven 30%), wat een lichtpuntje is. De AEX zal evenwel spoedig het herstel moeten inzetten, daar anders tevens het langere termijnbeeld verder gaat verslechteren.


Uurgrafiek
De AEX vormde vorige week een neerwaarts koershiaat rond 344 punten, dat nog open staat. Dit koershiaat zal moeten worden gedicht, wil het beeld verbeteren. De RSI noteert op uurbasis in een ‘bear market range’ (onder 60%), waarbij vorige week het ‘oversold’-territorium werd bereikt. De AEX staat voor de uitdaging om wederom boven de belangrijke steunzone rond 340-punten te geraken. De dalende trend van de afgelopen maanden, met een versnelling in juni, is nog steeds intact.

Daggrafiek
De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten, die nog steeds open staan, waren al geen reclame. Met de ‘gap’ rond 344 punten erbij, is het beeld er niet beter op geworden. Het is een veeg teken dat zelfs het dieptepunt van maart is doorbroken, waarna vrijwel geen herstel optrad. Het volgende dieptepunt, dat als steun zou kunnen fungeren, ligt rond 325 punten en werd eind november gevormd. De Relatieve Sterkte Index (RSI) staat op dagbasis nog maar net boven 30%.

Weekgrafiek
Op weekbasis is het beeld meer neutraal geworden. De AEX mag vanaf dit niveau niet (te) ver meer dalen, daar in dat geval de RSI eveneens verder zal gaan dalen en daarmee de ‘bull market range’ zal verlaten. In februari bereikte de RSI een waarde boven 70%, waarmee de ‘bull market range’ werd bevestigd.

De correctie van de AEX vindt plaats binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010. De doorbraak van de 340-puntengrens is echter een teken aan de wand. De dalende trend sinds februari heeft een nieuwe impuls gekregen, toen het dieptepunt van maart werd doorbroken. De seinen voor de AEX staan dan ook op oranje.

De toonaangevende Duitse DAX en de Dow Jones Index noteren momenteel rond belangrijke steunzones, zijnde de dieptepunten van april. Deze indices corrigeren eveneens in de stijgende trend van de afgelopen maanden. Correcties bieden kansen waarbij (selectief) sterke aandelen kunnen worden opgenomen. Een bewezen systeem is daarbij natuurlijk van het allergrootste belang. Dit zorgt niet alleen een goede nachtrust, maar ook voor een prachtig rendement. Illustratief is daarbij Colruyt dat de afgelopen 10 jaar is verviervoudigd, terwijl de Belgische Bel20 geen terreinwinst heeft geboekt en de AEX-index zelfs circa 50% heeft verloren in die periode.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nlwww.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten