donderdag 2 juni 2011

AEX struikelt over banencijfers VS

De AEX ging woensdag aanvankelijk vol goede moed opnieuw in de aanval, maar ging uiteindelijk 1% lager de dag uit op 345,95 punten. De AEX dook in de min na publicatie van teleurstellende Amerikaanse banencijfers. Het opwaarts koershiaat dat dinsdag werd gevormd, is hierdoor gedicht. De AEX blijft gevangen in de dalende trend sinds februari. Zolang de 340-puntensteunzone intact is en de RSI boven de gevarenzone noteert, kan echter op zoek worden gegaan naar koopmomenten.


Uurgrafiek
Het is jammer dat de AEX het opwaartse koershiaat heeft gedicht. De RSI wist weliswaar het ‘overbought’-territorium (boven 70%) te bereiken, maar daalde vervolgens razendsnel tot circa 40%, de onderkant van de ‘bull market range’. De AEX zal de stijgende lijn moeten voortzetten om ook het beeld in daggrafiek te doen verbeteren. De AEX staat voor de uitdaging om de ‘downtrend’ vanaf de top in april en de ‘downtrend’ vanaf de top in februari te doorbreken.

Daggrafiek
Op dagbasis is de strijd tussen de stieren en de beren is nog steeds onbeslist. De stieren leken eerder deze week aan de winnende hand, door een opwaarts koershiaat te vormen en de dalende trend te doorbreken. Inmiddels heeft de AEX het hoofd laten hangen waarmee de ‘gap’ werd gedicht.

De Relatieve Sterkte Index weet vooralsnog niet uit de neutrale zone te breken. De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten staan nog open en zullen nog moeten worden gesloten, anders blijven de beren aan de bal.

De correctie van de AEX binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010 is nog steeds actueel. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is nog steeds stijgend, bovendien is de steunzone rond 340 punten nog intact. Er hoeft derhalve nog niet naar de nooduitgang te worden gerend.

Weekgrafiek
Op weekbasis blijft het beeld positief daar de koopkrachtindicator nog steeds binnen de ‘bull market range’ noteert. De stijgende trend sinds de zomermaanden is nog steeds intact. Het is een sterk teken dat de koopkrachtindicator in februari een waarde boven 70% bereikte, waarmee de ‘bull market range’ werd bevestigd. Kortom, op weekbasis kan nog steeds worden gezocht naar instapmomenten.

Woensdagavond werd de kredietwaardigheid van Griekenland nog eens met drie treden verlaagd tot Caa1, net boven een faillissement. De vooruitzichten zijn tevens negatief, waardoor de deur naar een nieuwe verlaging op een kier staat. De Amerikaanse beurzen reageerden hierop met dalingen van procenten tegelijk.

De Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones Index blijven in de stijgende trend sinds de bodem in 2009. Beide indices hebben in april nog het meerjarig recordniveau aangescherpt. Ondanks de correctie die erop volgde, bleven deze toonaangevende indices boven het dieptepunt van april. Kortom, zolang indices tekenen van kracht tonen, is een positieve visie ten aanzien van de AEX gerechtvaardigd.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten