woensdag 1 juni 2011

AEX trekt verder ten strijde

De AEX zette dinsdag de stijgende lijn voort waarbij de zorgen over Griekenland naar de achtergrond werden verdrongen. De AEX reikte daarbij tot boven de 350-puntengrens. ‘Wall Street’ ging na viering van Memorial Day eveneens goed uit de startblokken. Het is bemoedigend dat de AEX een opwaarts koershiaat vormde. De uitdaging is om de twee koershiaten rond 354 punten respectievelijk 360 punten te dichten. Bovendien zal de AEX de dalende trend sinds februari moeten doorbreken.


Uurgrafiek
De AEX heeft ‘intraday’ de dalende trend vanaf circa 360 punten gebroken, waarbij dinsdag een opwaartse ‘gap’ is gevormd. De RSI is er bovendien in geslaagd om de 60%-grens te doorbreken. Hiermee is de koopkrachtindicator uit de ‘bear market range’ ontsnapt. De RSI wist zelfs het ‘overbought’-territorium (boven 70%) te bereiken.

De hogere bodems in de RSI, in combinatie met de lagere bodems in de AEX-index duiden op positieve divergentie en signaleerden de afgelopen weken reeds op toenemende kracht. Indien de AEX deze lijn weet door te trekken, zal dit uiteindelijk ook het beeld in daggrafiek doen verbeteren.

Daggrafiek
Op dagbasis is de strijd tussen de stieren en de beren nog steeds in alle hevig bezig, al begint de wedstrijd wel meer in het voordeel van de ‘bulls’ te kantelen. De Relatieve Sterkte Index noteert nog steeds in een neutrale zone, waarbij de koopkrachtindicator boven het ‘oversold’-gebied (een RSI-waarde onder 30%) wist te blijven. Een sterk teken.

De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten staan nog open en zullen nog moeten worden gesloten. Vooralsnog corrigeert de AEX sinds februari binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010.

Ondanks dat de AEX onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde was gedoken, is dit gemiddelde nog steeds stijgend. Bovendien is de steunzone rond 340 punten nog intact en werd er dinsdag zelfs een opwaarts koershiaat gevormd.

Weekgrafiek
Op weekbasis schijnt de zon nog steeds: de RSI noteert comfortabel binnen de ‘bull market range’. De stijgende trend sinds de zomermaanden is nog steeds intact. Het is een sterk teken dat de koopkrachtindicator in februari een waarde boven 70% bereikte, waarmee de ‘bull market range’ werd bevestigd. Kortom, op weekbasis kan nog steeds worden gezocht naar instapmomenten.

De Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones Index blijven onvermoeibaar en zijn gisteren opnieuw ten strijde getrokken richting het meerjarig recordniveau. Zolang deze toonaangevende indices kracht tonen, kan de AEX zich hieraan optrekken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten