vrijdag 3 juni 2011

AEX onder druk na afwaardering Griekenland

De AEX zakte donderdag opnieuw door het ijs en eindigde 1,5% lager op 340,64 punten. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s heeft de ‘credit rating’ van Griekenland van ‘dramatisch' (B1) naar ‘hopeloos' (Caa1) verlaagd. De AEX ging daarmee opnieuw richting het dieptepunt van 2011. Zolang de 340-puntensteunzone intact is en de RSI boven de gevarenzone noteert, kan echter op zoek worden gegaan naar koopmomenten.


Uurgrafiek
Het is een zwak teken dat de AEX donderdag opnieuw een neerwaartse koershiaat (rond 344 punten) heeft gevormd. De RSI bereikte daarbij het ‘oversold’-territorium (onder 30%). Zolang dit koershiaat open staat, zijn de beren aan de bal. De AEX staat voor de uitdaging om zich boven de belangrijke steunzone rond 340-punten te handhaven.

Daggrafiek
Ook de neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten zijn geen reclame. De Relatieve Sterkte Index (RSI) weet bovendien op dagbasis maar niet uit de neutrale zone te breken. Het is daarbij een positief teken dat het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds een stijgende curve vertoont.

Weekgrafiek
Op weekbasis is het beeld positief daar de koopkrachtindicator nog steeds binnen de ‘bull market range’ noteert en de stijgende trend sinds de zomermaanden intact is. In februari bereikte de RSI een waarde boven 70%, waarmee de ‘bull market range’ werd bevestigd.

De correctie van de AEX vindt plaats binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010. Hoewel een positieve visie ten aanzien van de AEX gerechtvaardigd is zolang de steunzone rond 340 punten intact is, blijft alertheid geboden. Een doorbraak van de 340-puntengrens zou een neerwaartse uitbraak impliceren. De dalende trend sinds februari zou daarmee een nieuwe impuls krijgen.

Zolang echter de toonaangevende Duitse DAX en de Dow Jones Index de stijgende trend van de afgelopen maanden vasthouden, is er voldoende reden om te zoeken naar kansrijke aandelen. Een bewezen systeem is daarbij natuurlijk van het allergrootste belang. Dit zorgt niet alleen een goede nachtrust, maar ook voor een prachtig rendement. Correcties bieden immers tevens mooie kansen.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten