donderdag 9 juni 2011

AEX op dieptepunt 2011

De AEX stond woensdag wederom onder druk en bereikte een nieuw dieptepunt voor dit jaar rond 334 punten. Op dagbasis is de RSI inmiddels in de gevarenzone (onder 30%) beland, waarmee de ‘bear market range’ wordt bevestigd. De beren zijn dus nog steeds aan de bal.


De correctie van de AEX vindt plaats binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010. Na de doorbraak van de 340-puntengrens, vond er een versnelling in de daling plaats. De dalende trend sinds februari kreeg al eerder een nieuwe impuls, toen het dieptepunt van maart werd doorbroken.

Uurgrafiek
Het neerwaarts koershiaat rond 344 punten staat nog open, wat aangeeft dat de beren nog steeds in het zadel zitten. Dit koershiaat zal dus moeten worden gedicht, voordat het beeld zal verbeteren. Bovendien zal de AEX de dalende weerstandslijn moeten doorbreken. De RSI noteert op uurbasis nog steeds in een ‘bear market range’ (onder 60%), waarbij woensdag weer het ‘oversold’-territorium werd bereikt.

Daggrafiek
De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten, zijn ook nog niet gesloten. Wordt daarbij de neerwaartse ‘gap’ rond 344 punten gevoegd, dan is het beeld duidelijk negatief. Het volgende dieptepunt (circa 325 punten) dat eind november werd gevormd, zou steun kunnen bieden. De Relatieve Sterkte Index (RSI) is op dagbasis eveneens onder 30% gedoken waarmee de stieren opnieuw 1 kaart minder in handen hebben. Een lichtpuntje is de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX sinds de bodem in maart.

Amerikaanse staatsleningen zouden snel de junkstatus kunnen krijgen als de VS, vanwege de begrotingsimpasse in Washington, midden augustus bankroet gaan. Kredietbeoordelaar Fitch meldde dit woensdag, nadat Standard & Poor's en Moody's al eerder voor de dalende Amerikaanse kredietwaardigheid hadden gewaarschuwd.

De toonaangevende Duitse DAX en de Dow Jones Index zweven rond belangrijke steunzones van 7000 punten respectievelijk 12.000 punten. Deze grenzen vallen ongeveer samen met de dieptepunten van april. Een doorbraak van deze niveaus zou de indices richting de dieptepunten van maart kunnen doen dalen.

Deze steunzones worden momenteel aan een zware test onderworpen. De correctie binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden is derhalve nog steeds actueel. Zolang de DAX en de Dow binnen de ‘uptrend’ blijven, is er geen reden tot paniek, al wordt het beeld wel steeds precairder.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten