maandag 2 mei 2011

AEX consolideert rond 360-puntengrens

Vorige week had de Amsterdamse beurs evengoed de handelsdeuren gesloten kunnen houden. De AEX schommelde gedurende de week rond de 360-puntengrens en kwam vrijwel niet van zijn plaats. De AEX-index consolideerde hiermee binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden vorig jaar.

Het is een positief teken dat bijvoorbeeld de Duitse DAX en de Amerikaanse beurzen multi-jaarlijkse hoogterecords aanscherpten. Het sentiment werd gestut door recordwinsten die werden behaald door multinationals.

Het technische beeld op weekbasis blijft ongewijzigd optimistisch, daar de koopkrachtindicator nog steeds in een ‘bull market range’ beweegt. Een RSI boven 40% duidt op een ‘bull market range’, waarbij de RSI dan wel boven 60% moet komen. Het is krachtig dat de RSI in februari ‘overbought’ werd, waarna de RSI ten tijde van de correctie in maart boven 40% wist te blijven.

Het is minder fraai dat de Relatieve Sterkte Index (RSI) op dagbasis vanwege de correctie vanaf de top van februari in maart in ‘oversold’-gebied belandde en vervolgens niet meer boven 60% wist komen. De bovenkant van de ‘bear market range’ wordt begrensd door het 60%-niveau. Anderzijds blijft de RSI nog steeds keurig boven 40% wat een potentiĆ«le ‘bull range’ kan worden.

‘Intraday’ is de wedstrijd tussen de ‘bulls’ en de ‘bears’ eveneens onbeslist: de RSI zweeft tussen circa 40% en 60% wat op een AEX duidt die geen kant durft te kiezen. Desalniettemin kunnen we onze optimistische visie handhaven, daar de stijgende trend nog steeds intact is.

Het (derde) 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, berekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april, is intact. Bovendien is het 200 daags voortschrijdend gemiddelde positief. Het opwaartse koershiaat tussen 354,79 punten en 356,13 punten is eveneens intact, waardoor een verder stijgende AEX mag worden verwacht.

De AEX zal moeten afrekenen met de hardnekkige 360-puntengrens en zal vervolgens uit het driehoekspatroon van de afgelopen maanden moeten ontsnappen. Kortom, de spanning stijgt ten top aangezien de AEX vroeg of laat zal moeten uitbreken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten