dinsdag 10 mei 2011

AEX gevangen in consolidatiedriehoek

De AEX verloor maandag weer wat terrein. De AEX wist daardoor (vooralsnog) niet uit de ‘trading range’ tussen circa 350 en 360 punten te ontsnappen. De steungrens rond 350 punten, waar in april een bodem werd gevormd, is intact. Beleggers worden wel op de proef gesteld door de perikelen rondom Griekenland dat (wederom) een verlaging van de ‘credit rating’ door kredietbeoordelaar S&P kreeg. Ook het regeringsloze België lag onder vuur.

De Grieken hebben nu, samen met de Wit-Russen, de laagste kredietscore van Europa. Grieks overheidspapier zakt steeds verder in de categorie 'rommel', naast Honduras, Burkina Faso en Libanon. Landen als Albanië, Mozambique en Uganda kennen een betere waardering. Het Griekse ministerie van Financiën noemde kredietbeoordelaar S&P ongeloofwaardig.

In de uurgrafiek scheerde de RSI de afgelopen weken veelvuldig langs de ‘gevarenzone’ van 30%. Aan de andere kant wist de koopkrachtindicator evenmin het ‘overbought’-gebied te bereiken. De neerwaartse ‘gap’ rond 361,50 punten staat bovendien nog steeds open, wat geen sterk teken is. Vanwege de terugval van gisteren, blijft de RSI op uurbasis in een neutrale range.

Ook op dagbasis blijft het beeld neutraal en zit de index gevangen in een consolidatiedriehoek. De AEX fluctueert nog steeds tussen de dalende weerstandslijn sinds februari en de stijgende steunlijn vanaf de zomermaanden van 2010. De Relatieve Sterkte Index (RSI) beweegt in een neutrale zone tussen 40% en 50%. Sinds eind maart is de RSI ‘overbought’ noch ‘oversold’ geworden.

De ‘bear market range’ (RSI onder 60%), zal evenwel door de AEX moeten worden verlaten. In maart dook de koopkrachtindicator in maart op dagbasis onder 30% wat het ‘oversold’-gebied aangeeft. Het is bemoedigend dat in april (wederom) een hogere bodem werd gevormd, waarbij de RSI boven 30% bleef.

Op weekbasis blijven de signalen onveranderd positief, daar de RSI binnen een ‘bull market range’ beweegt. In maart bleef de RSI boven 40% zijnde de onderkant van de ‘bull market range’, na in februari boven 70% te hebben genoteerd.

Zolang de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden intact is, kan worden gezocht naar koopmomenten. Rond 350 punten ligt een belangrijke steunzone, zijnde de bodem van april. Met de nieuwe hogere bodem van vorige week, zitten de stieren nog steeds in het zadel. Daarbij zullen zij de RSI evenwel uit de ‘bear market range’ moeten zien te duwen (de koopkrachtindicator zal boven 60% moeten uitstijgen). Kortom er is nog steeds sprake van een consolidatie binnen de stijgende trend. De strijd tussen de ‘bulls’ en ‘bears’ is dan ook nog steeds onbeslist.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten