dinsdag 3 mei 2011

AEX stijgt na doden Osama Bin Laden

De AEX schoot maandag uit de startblokken nadat de Amerikanen meldden dat Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden is gedood. De AEX-index sloot 0,7% hoger op een stand van 361,56 punten. De AEX vormde daarbij opnieuw een ‘openingsgap’ tussen 359,94 punten en 361,42 punten. Dit is de tweede in zeven handelsdagen tijd, wat op kracht duidt.

Dankzij de spurt omhoog blijft het beeld op weekbasis onveranderd positief. De koopkrachtindicator RSI noteert (uiteraard) nog steeds in een ‘bull market range’. Een RSI boven 40% geeft een ‘bull market range’ aan, waarbij de RSI echter wel boven 60% moet stijgen. De RSI werd in februari voor het eerst sinds jaren weer ‘overbought’. Tijdens de daling in maart wist de RSI boven 40% (onderkant ‘bull market range’) te blijven zodat we kunnen spreken van een correctieve beweging binnen de stijgende trend.

De Relatieve Sterkte Index (RSI) zal op dagbasis evenwel de 60%-barrière, zijnde de bovenkant van de ‘bear market range’, dienen te doorbreken. Bij de correctie vanaf de top van februari, belandde de RSI in maart in ‘oversold’-territorium. Anderzijds bleef de RSI nog wel keurig boven de ‘oversold’-grens van 30% zodat dit een potentiële ‘bull range’ kan worden.

‘Intraday’ hebben de ‘bulls’ de wedstrijd in hun voordeel beslecht ten koste van de ‘bears’. De RSI werd dankzij de opleving ‘overbought’ (boven 70%), waarmee de ‘bull market range’ opnieuw is bevestigd. Wij handhaven dan ook onze optimistische visie van de afgelopen weken.

Het (derde) 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april, is intact, net als de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010.

Het opwaartse koershiaat tussen 354,79 punten en 356,13 punten, dat in april is gevormd, gaf de eerste aanwijzing dat de AEX verder zou stijgen. Maandag kwam er een tweede koershiaat bij, waarmee met kracht de 360-puntengrens werd doorbroken. Door dit hiaat werd samen met het neerwaartse hiaat van 14 april een ‘island reversal’, een belangrijk omkeerpatroon gevormd. Een verder stijgende AEX ligt dan ook in de lijn der verwachtingen, al moet de index nog wel uit het driehoekspatroon zien te breken.

De Duitse DAX, de brede Europese Next150-index hebben het jaarrecord al weer aangescherpt. De Amerikanen zijn al tijden optimistisch, zij het in dollars uitgedrukt, oftewel in ‘funny munny’. Nu zal de AEX in ‘keiharde’ euro’s dit voorbeeld eveneens moeten volgen. De Osama-rally in Europa helpt hierbij in ieder geval vast een handje. Opvallend is dat de rally in de VS afwezig is. Was Osama al jaren dood, zoals diverse experts beweren en was dit slechts een verkiezingsstunt? De olie- en goudprijs hebben in ieder geval hun stijgende trend weer ingezet. Over tot de orde van de dag.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten