dinsdag 31 mei 2011

AEX sluit onveranderd op Memorial Day

De AEX sloot maandag vrijwel onveranderd op 346,20 punten. ‘Wall Street’ hield de handelsdeuren gesloten, vanwege de viering van Memorial Day, zodat er geen impuls kwam uit Amerika. De AEX-index bereikte vorige week het laagste punt van dit jaar rond 340 punten, waarna de index zich herpakte.


Het is bemoedigend dat de vorige week gevormde ‘gap down’ werd gesloten, waarbij de volgende twee koershiaten rond 354 punten respectievelijk 360 punten liggen. De AEX zal evenwel meer kracht moeten tonen door deze twee koershiaten te dichten.

Uurgrafiek
De AEX heeft ‘intraday’ de dalende trend vanaf circa 360 punten gebroken, wat een positief signaal is. De RSI heeft een aantal maal getracht om de 60%-grens, zijnde de bovenkant van de ‘bear market range’, te doorbreken. De RSI werd vorige week (opnieuw) ‘oversold’ (onder 30%), en krabbelde vervolgens op.

De hogere bodems in de RSI, in combinatie met de lagere bodems in de AEX-index duidt op positieve divergentie. Dit is bemoedigend, al zal de AEX nog wel ‘overbought’ zien te worden om het beeld in de uurgrafiek en daggrafiek te laten verbeteren.

Daggrafiek
Op dagbasis is de strijd tussen de stieren en de beren nog steeds onbeslist. De Relatieve Sterkte Index noteert nog steeds in een neutrale zone, waarbij de koopkrachtindicator boven het ‘oversold’-gebied (een RSI-waarde onder 30%) wist te blijven.

De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten staan nog open en zullen nog moeten worden gesloten. Vooralsnog corrigeert de AEX sinds februari binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van 2010.

Een lichtpuntje is evenwel dat, ondanks de AEX onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde gedoken is, dit nog steeds stijgend is. Zolang de steunzone rond 340 punten intact is, biedt dit perspectief.

Weekgrafiek
Op weekbasis beweegt de RSI nog steeds binnen de ‘bull market range’, waarbij de indicator vorige week richting de onderzijde van deze ‘range’ (40%) daalde. De AEX zal de opgaande lijn spoedig moeten hervatten, om een verslechterende technische staat af te wenden.

Het is bemoedigend dat de stijgende trend sinds de zomermaanden nog steeds intact is. Het is een sterk teken dat de koopkrachtindicator in februari nog een waarde boven 70% bereikte, waarmee de ‘bull market range’ werd bevestigd. Kortom, op weekbasis kan worden gezocht naar instapmomenten.

Zolang de toonaangevende Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones Index boven het dieptepunt van april noteren en de stijgende trend handhaven, is er geen reden tot paniek. Zolang de steunzones intact zijn, rond 340 punten in het geval van de AEX, kan op zoek worden gegaan naar instapmomenten.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten