donderdag 12 mei 2011

AEX probeert uit de kleine consolidatiedriehoek te breken

De AEX deed woensdag een nieuwe aanvalspoging om uit de kleine consolidatiedriehoek, binnen de grotere consolidatiedriehoek te breken. Daarbij bereikte de AEX op een haar na de ‘high’ van 2 mei 2011. Het is bemoedigend dat de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden nog steeds intact is. Vooralsnog blijft de AEX in de neutrale fase in afwachting van een uitbraak.

In de uurgrafiek is de RSI ‘overbought’ geworden. Het is voor de koopkrachtindicator nu zaak om boven 40% (zijnde de onderkant van de ‘bull market range’) te blijven. Het proces van hogere bodems van de AEX-index is nog steeds intact.

De dalende weerstandslijn vanaf februari komt uit net onder 370 punten. Deze dalende lijn zal moeten worden doorbroken om de ‘uptrend’ te bevestigen. Op dagbasis is het beeld niet veel veranderd. De AEX zit nog steeds gevangen in een consolidatiedriehoek. De Relatieve Sterkte Index (RSI) geeft ook nog geen uitsluitsel daar deze rond 50% beweegt.

De RSI belandde in een neutrale zone tussen 40% en 50% na medio maart onder 30% te zijn gedoken. Zodra de AEX boven 60% noteert, is dat een teken van kracht. In dat geval wordt de ‘bear market range’ namelijk verlaten.

In maart belandde de koopkrachtindicator op dagbasis in de gevarenzone, waarna een sterk herstel plaatsvond. In april werd vervolgens een hogere bodem gevormd, waarbij de RSI boven 30% bleef. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats. Door de daling van gisteren lijkt er een lager topje in de maak, waar de RSI een hogere top probeert te vormen.

Op weekbasis is er echter nog geen vuiltje aan de lucht, daar de RSI nog steeds binnen een ‘bull market range’ noteert. Bij de correctie in maart daalde de koopkrachtindicator eveneens, maar bleef daarbij wel boven 40%. Hiermee werd de onderkant van de ‘bull market range’ getest. De RSI noteerde in februari boven 70%. Op basis van de weekgrafiek kan worden gezocht naar instapmomenten.

Zolang de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden intact is, handhaaft BeursBulletin de positieve visie. Boven de 350-puntengrens ligt een cluster van bodems die in april en mei werden gevormd. Kortom, hoewel het beeld neutraal is, blijft een positieve visie gerechtvaardigd. Het zou wel wenselijk zijn dat de AEX meer kracht laat zien. De AEX-index beweegt namelijk al weken rond de 360-puntengrens en consolideert binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden van 2010.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten