maandag 9 mei 2011

AEX veert op na banencijfers VS

De AEX zat vrijdag in de lift na de publicatie van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. De banengroei in de private sector versnelde in de VS: in april kwamen er 244.000 banen bij versus 221.000 in maart. De AEX nam daardoor verder afstand van de steungrens rond 350 punten alwaar in april een bodem werd gevormd.

In de uurgrafiek scheerde de RSI de afgelopen weken langs de ‘gevarenzone’ van 30%. De RSI wist evenmin het ‘overbought’-gebied te bereiken. De neerwaartse ‘gap’ rond 361,50 punten staat ook nog steeds open. Als deze niet wordt gedicht, is dit een negatief signaal. Het is bemoedigend dat de RSI vrijdag wederom de aanval inzette op de 60%-zone, wat de bovenkant van de ‘bear market range’ markeert.

Op dagbasis blijft het beeld evenwel neutraal. De index zit klem in een consolidatiedriehoek: de dalende weerstandslijn sinds februari en de stijgende steunlijn vanaf de zomermaanden van 2010. De Relatieve Sterkte Index (RSI) beweegt eveneens in een neutrale zone tussen 40% en 50%. Sinds eind maart is de RSI ‘overbought’ noch ‘oversold’ geworden.

Nadat de koopkrachtindicator in maart op dagbasis onder 30% dook, herstelde de RSI, maar bleef bij het herstel in april onder 60%. De ‘bear market range’ (RSI onder 60%), zal evenwel moeten worden verlaten. In april vormde de AEX een hogere bodem, waarbij de RSI boven 30% bleef, hetgeen bemoedigend is. Zolang de RSI op dagbasis boven deze ‘gevarenzone’ noteert, kan op zoek worden gegaan naar koopmomenten.

Op weekbasis staan de signalen nog steeds op groen, waarbij de RSI binnen een ‘bull market range’ beweegt. In maart bleef de RSI boven 40% zijnde de onderkant van de ‘bull market range’ na in februari boven 70% te hebben genoteerd.

Zolang de stijgende steunlijn niet is doorbroken, is de stijgende trend sinds de zomermaanden van 2010 intact. Rond 350 punten ligt een belangrijke steunzone, alwaar de bodem van april ligt. Mogelijk is er vorige week opnieuw een hogere bodem gevormd. De AEX wist op te veren van de onderkant van het driehoekspatroon, wat een teken van kracht is.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten