vrijdag 6 mei 2011

AEX test steunniveau

De AEX zat tijdens Bevrijdingsdag nog steeds gevangen in een consolidatiedriehoek. De index zit klem tussen de dalende weerstandslijn sinds februari en de stijgende steunlijn vanaf de zomermaanden van vorig jaar. Op dagbasis blijft het beeld neutraal, waarbij de Relatieve Sterkte Index (RSI) in een neutrale zone beweegt. Enerzijds weet de RSI niet ‘overbought’, maar anderzijds ook niet ‘oversold’ te geraken. De grondstoffenwaarden stonden donderdag onder zware druk.

Het beeld is ‘intraday’ verder verslechterd. De RSI was in de ‘gevarenzone’ (onder 30%) gedoken, wat al een waarschuwing was. Daarnaast staat de neerwaartse ‘gap’ rond 361,50 punten nog steeds open wat een eveneens een negatief teken is.

Nadat de koopkrachtindicator in maart op dagbasis onder 30% dook, herstelde de RSI, maar bleef daarbij onder 60%. De ‘bear market range’ (RSI onder 60%), zal evenwel moeten worden verlaten. In april vormde de AEX opnieuw een hogere bodem, waarbij de RSI boven 30% bleef. De AEX heeft inmiddels het in april gevormde opwaartse koershiaat tussen 354,79 punten en 356,13 punten gesloten, waarmee één steunniveau is gesneuveld.

Zolang de RSI op dagbasis echter boven de ‘gevarenzone’ van 30% noteert, is er niets aan de hand, temeer daar de seinen op weekbasis nog steeds op groen staan. De koopkrachtindicator noteert in de weekgrafiek binnen een ‘bull market range’.

Tijdens de correctie in maart wist de RSI boven 40% (onderkant ‘bull market range’) te blijven. De huidige correctie vindt derhalve plaats binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. In februari wist de RSI op weekbasis voor het eerst sinds jaren weer boven 70% te komen, oftewel ‘overbought’ te geraken, wat een teken van kracht is.

De AEX is op weg naar de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. Rond 350 punten ligt de bodem van april, wat een belangrijke steunzone is. Zolang dit steunniveau standhoudt, kan gezocht worden naar koopkansen, zeker zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde stijgt. Een doorbraak impliceert dat de consolidatiedriehoek aan de onderkant wordt verlaten. Zover is het echter nog niet.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten