donderdag 5 mei 2011

AEX richting stijgende steunlijn

Het ‘Osama-effect’ is snel weggeëbd: beleggers gingen al weer over tot de orde van de dag. De AEX dook in het rood en sloot op 355,87 punten. De dinsdag gevormde neerwaartse ‘gap’, is nog intact. Zolang dit koershiaat open staat, kunnen we voor de korte termijn een verdere correctie verwachten. Het beeld op langere termijn is evenwel nog steeds positief, daar de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van dit jaar nog steeds intact is. Kortom het beeld blijft, evenals de afgelopen week, neutraal.

‘Intraday’ is het beeld aanzienlijk verslechterd middels de ‘gap down’ van dinsdag. Daarmee werd het positieve ‘island reversal’-patroon ongedaan gemaakt. De RSI op ‘intraday’-basis is behoorlijk volatiel. De Relatieve Sterkte Index (RSI) daalde razendsnel van ‘overbought’ (boven 70%) op maandag en bereikte woensdag het ‘oversold’-gebied (onder 30%).

Het beeld op dagbasis blijft neutraal. De RSI lijkt vooralsnog gevangen in een neutrale zone tussen 40% en 50%. Voordat op dagbasis de zon weer gaat schijnen, zal het beeld eerst ‘intraday’ moeten verbeteren. Kortom, op dit ‘time frame’ zal de RSI kracht moeten tonen en daarmee de ‘bear market range’ (tot 60%) moeten verlaten. Nadat de RSI in maart ‘oversold’ werd, wist deze indicator niet de 60%-grens te passeren. Zolang de RSI boven de ‘gevarenzone’ van 30% noteert, is er weinig aan de hand, temeer daar de seinen op weekbasis nog steeds op groen staan.

In de weekgrafiek beweegt de koopkrachtindicator nog steeds binnen een ‘bull market range’. Tijdens de correctie in maart wist de RSI boven 40% (onderkant ‘bull market range’) te blijven, waardoor we de correctie plaatsvindt binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden.

Zolang het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april en de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010 standhoudt, is een positieve visie gerechtvaardigd. Wel zou het fraaier zijn als de RSI op dagbasis de ‘bear market range’ weet te verlaten en opwaarts uit de consolidatiedriehoek weet te breken.

Het in april gevormde opwaartse koershiaat tussen 354,79 punten en 356,13 punten, komt wederom in het vizier. Zodra deze ‘gap’ wordt gesloten, hebben de ‘bulls’ een steunniveau minder om op terug te vallen. De AEX ging de afgelopen weken per saldo nergens heen. Er is dan ook geen aanleiding om naar de nooduitgang te rennen. Zeker niet zolang de stijgende steunlijn sinds medio maart intact is. Deze stijgende steunlijn voert de druk op de koersen dagelijks iets verder op.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten