maandag 30 mei 2011

AEX opnieuw in de aanval

De AEX sloot vrijdag 0,5% hoger op 346,06 punten. De AEX ging daarmee in de aanval om de korte termijn dalende trend van mei te doorbreken. De AEX-index bereikte vorige week het laagste punt van dit jaar rond 340 punten. De AEX herpakte zich vervolgens en nam verder afstand van de 340-puntengrens. Het is bemoedigend dat de vorige week gevormde ‘gap down’ werd gesloten. Er zijn er nu nog twee te gaan.


Intraday
De AEX heeft ‘intraday’ de dalende trend vanaf circa 360 punten gebroken, wat een positief signaal is. De RSI zal evenwel meer kracht moeten tonen door boven de 60%-grens, de bovenkant van de ‘bear market range’, te breken. De RSI werd vorige week (opnieuw) ‘oversold’ (onder 30%), maar toonde kracht getuige de hogere bodems in de RSI. In combinatie met de lagere bodems in de AEX-index is dit positieve divergentie.

Daggrafiek
Op dagbasis is de AEX door het oog van de naald gekropen doordat de Relatieve Sterkte Index net boven de rand van de afgrond opnieuw opveerde. De RSI bleef derhalve boven het ‘oversold’-gebied (een RSI-waarde onder 30%). De neerwaartse koershiaten rond 360 respectievelijk 354 punten staan nog open en zullen nog moeten worden gesloten.

De dalende trend van de afgelopen weken is nog steeds intact. De AEX is zelfs onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde gedoken, dat echter nog steeds een stijgende curve vertoont. De positieve divergentie in de daggrafiek lijkt te duiden op bodemvorming, wat een positief aanknopingspunt is.

Weekgrafiek
Op weekbasis is er nog steeds niets aan de hand: de RSI noteert nog steeds binnen de ‘bull market range’. De RSI is tot de onderzijde van deze ‘range’ (40%) gedaald. De AEX zal de opgaande lijn spoedig moeten hervatten, om een verslechterende technische staat af te wenden. Het is een sterk teken dat de koopkrachtindicator in februari nog een waarde boven 70% bereikte, waarmee de ‘bull market range’ werd bevestigd.

De belangrijke(re) Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones Index zijn vorige week eveneens verder gedaald, maar noteren nog steeds boven het dieptepunt van april. De stijgende trend is dan ook nog steeds intact. Pas als deze toonaangevende indices het hoofd laten hangen en hun stijgende trend verlaten, is er reden tot zorg. Het is bemoedigend dat de AEX zich boven de steunzone rond 340 punten wist te handhaven.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten