woensdag 30 maart 2011

AEX boven dalende weerstandslijn

De AEX eindigde gisteren weer wat hoger en passeerde daarmee de dalende weerstandslijn, die getrokken kan worden vanaf de top in februari. Het is tevens een positief teken dat de onlangs gevormde opwaartse ‘gap’ rond 354 punten nog steeds intact is. Hierdoor staat de ‘island reversal’, wat een belangrijk omkeerpatroon is, nog steeds als een huis. Zolang het proces van hogere toppen en hogere bodems sinds de zomermaanden intact is, handhaaft BeursBulletin de positieve visie. Het is evenwel belangrijk dat er meer kracht en momentum in de markt komt.

Het vertrouwen van Duitse consumenten in de economie is voor het eerst in tien maanden gedaald. Volgens marktonderzoeker GfK waren zorgen over geopolitieke spanningen en oplopende inflatie daar debet aan. De GfK-consumentenvertrouwensindex daalde naar 6 terwijl een daling naar 5,8 werd verwacht. “Duitse consumenten vrezen dat de oplopende olieprijs, veroorzaakt door de onrust in LibiĆ« en het Midden-Oosten, alsmede de nucleaire crisis in Japan de inflatie zullen aanjagen”, aldus GfK.

De op twee na grootste spaarbank van Spanje, Banco Base, maakte bekend € 2,8 miljard aan steun nodig te hebben. Daarbij zal Banco Base naar eigen zeggen bij de Spaanse overheid moeten aankloppen om aan de kapitaaleisen te kunnen voldoen. Dit bedrag is twee keer zo hoog als dat de Spaanse centrale bank zelf had geschat. Alle Spaanse banken moeten een kapitaalratio hebben van 10%.

De Portugese economie zal dit jaar naar verluidt met 1,4% krimpen versus de eerder verwachte krimp ad 1,3%. Portugal verkeert in grote financiƫle moeilijkheden en kampt met een groot overheidstekort. De onlangs gevallen Portugese regering ontkent vooralsnog in alle toonaarden een hulpverzoek te willen indienen bij de Europese Unie en het IMF.

De huizenprijzen in de twintig grootste steden in de VS daalden in januari met 0,2% op maandbasis. Op jaarbasis bedroeg de daling 3,1%. De prijzen van eengezinswoningen daalden in januari voor de zevende maand op rij. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in maart gedaald naar 63,4 versus 72 in februari. De deelindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, daalde van 97,5 naar 81,1.

De AEX-index kwam de afgelopen dagen maar moeilijk van zijn plaats. De index probeert opwaarts uit de driehoek te breken. Zolang de AEX boven de 340-puntensteunzone noteert, verwacht BeursBulletin dat de index de stijgende lijn hervat. Zolang het 200-daags gemiddelde stijgend is en de krachtige ‘island reversal’ intact is, kunnen dalingen worden gezien als instapmomenten. Het is echter wel zaak dat de AEX de opwaartse lijn met kracht en momentum gaat voortzetten.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten