dinsdag 29 maart 2011

AEX in afwachting van stress test

De AEX deed het maandag rustig aan in afwachting van de (geen) stress tests van Ierse banken waarvan de uitkomsten deze week worden gepubliceerd. De AEX is in gevecht met de dalende weerstandslijn vanaf de top in februari. Zodra de AEX weet af te rekenen met deze weerstand, kan de stijgende lijn worden voortgezet. Zolang de vorige week gevormde opwaartse ‘gap’ rond 354 punten intact is, blijft BeursBulletin positief gestemd. In dat geval is de ‘island reversal’, zijnde een belangrijk omkeerpatroon, nog steeds intact. Het is echter wel zaak dat de AEX met kracht en overtuiging de toppen van maart en februari weet te passeren.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Nederlandse economische groei in 2011 en 2012 iets afzwakken ten opzichte van vorig jaar. Het IMF raamt dat het bruto binnenlands product dit en volgend jaar met 1,5% groeit versus een groei van 1,75% in 2010.

Donderdag worden de uitkomsten bekendgemaakt van de (geen) stresstesten die Ierse banken hebben ondergaan. Naar verwachting zullen de vier grootste Ierse kredietverstrekkers nog € 25 miljard aan extra kapitaal nodig hebben. Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Permanent en EBS Building Society zijn langs de meetlat gelegd.

‘Dublin’ dreigt houders van obligaties in Ierse banken te laten meebetalen aan de verliezen en verlangt van de Europese Centrale Bank dat deze voor voldoende middellange leningen zorgt. Kortom, de Ierse regering bezigt spierballentaal door onder andere met afstempelen te dreigen.

De persoonlijke inkomens en bestedingen in de VS zijn in februari gestegen. De inkomens namen met 0,3% toe versus +1,2% in januari. De persoonlijke uitgaven stegen in februari met 0,7%, terwijl de stijging in de voorgaande maand 0,3% bedroeg.

Het aantal in behandeling genomen huizenverkopen, de zogenoemde ‘pending home sales’ namen in de VS met 2,1% op maandbasis toe. In januari daalden de voorlopige verkopen nog met 2,8% op maandbasis. Deze huizencijfers zijn een indicator voor het aantal werkelijk afgeronde koopovereenkomsten in de komende twee maanden. Oplaaiende zorgen over de Japanse kerncentrale van Fukushima zorgden er voor dat Wall Street alsnog de winsten verspeelde.

Zolang de AEX boven de 340-puntensteunzone noteert, blijven wij optimistisch gestemd. Zeker zolang het 200-daags gemiddelde een positieve curve vertoont en de krachtige ‘island reversal’ intact is. De AEX wordt steeds meer in de (drie)hoek gedreven waaruit de index dient te breken. De AEX zal evenwel de korte termijn dalende trend met kracht moeten doorbreken om de stijgende trend een nieuwe impuls te geven.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten