maandag 21 maart 2011

AEX in de lift op expiratiedag

Vrijdag stond in het teken van de expiratie van maartopties en -futures. Bovendien werden de wegingsfactoren van de aandelen binnen de AEX-index aangepast. De AEX ging iets hoger het weekend in op 350,41 punten. De index veerde vorige week op vanaf de steunzone rond 340 punten. Het derde Fibonacci correctieniveau, gerekend vanaf de bodem eind 2010 tot de top in 2011, kan als een steunzone worden beschouwd. Zolang de stijgende steunlijn sinds eind mei intact is, kunnen we de dip van de afgelopen weken aanduiden als een gezonde correctie. De AEX kan nu weerstand ondervinden van het koershiaat tussen 351 en 355 punten.

Het tekort op de handelsbalans van de eurolanden is in januari gestegen tot € 14,8 miljard versus € 9,7 miljard in januari 2010. In december 2010 bedroeg het tekort nog € 0,5 miljard versus een overschot van € 3,2 miljard een jaar eerder.

China scherpt de kapitaaleisen voor banken per 25 maart verder aan met 50 basispunten tot een recordniveau van 20%. Grote banken in China zullen derhalve eenvijfde van de totale tegoeden als reserve moeten aanhouden. De verhoging gaat vanaf 25 maart in. De Chinese autoriteiten trachtten de hoge inflatie in China tegen te gaan, door de kapitaalreserves voor Chinese banken dit jaar reeds drie keer te verhogen. Vanwege de scherpere kapitaaleisen kunnen de banken minder leningen verstrekken waardoor de hoeveelheid geld in omloop afneemt.

De groep van zeven rijkste economie├źn ter wereld, de G7, maakt zich sterk voor een afwaardering van de Japanse yen. De waarde van de Japanse munteenheid bereikte afgelopen donderdag het hoogste niveau ooit ten opzichte van de dollar. Een dure yen is schadelijk voor de Japanse export, waardoor met man en macht, door de centrale banken, yens werden verkocht om de munteenheid te drukken.

Per vandaag is de samenstelling van de AEX-index aangepast. Zo is BAM Groep gedegradeerd naar de ‘Midcap’-index. Bovendien zijn de wegingsfactoren van sommige AEX-fondsen gewijzigd. Zolang de AEX boven de 340-punten steunzone noteert, verwachten wij dat de index de stijgende lijn van de afgelopen maanden voortzet. De huidige correctie vindt plaats binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden. Eerst zal de AEX de ‘gap’ tussen circa 351 en 355 punten moeten sluiten, anders is het gevaar van een grotere correctie nog niet geweken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten