vrijdag 25 maart 2011

AEX op beslispunt

De AEX brak donderdag overtuigend de 360 puntengrens. De AEX lijkt daarmee een poging te doen om opwaarts uit de driehoek te breken. De opwaartse ‘gap’ rond 354 punten is nog steeds intact, zodat wij positief kunnen blijven. Samen met de neerwaartse ‘gap’ van medio maart, is een ‘island reversal’ gevormd. Zolang dit belangrijk omkeerpatroon intact is, verwacht BeursBulletin dat de AEX een aanvalspoging gaat doen op de top van dit jaar. Er zal evenwel kracht en momentum in de markt moeten komen, waarbij de dalende weerstandslijn vanaf de top in februari dient te worden doorbroken.

In het vierde kwartaal van 2010 nam in Nederland het aantal banen, na anderhalf jaar van krimp, weer toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren in het vierde kwartaal bijna 7,9 miljoen banen in Nederland, waarbij het gaat om zowel voltijd- als deeltijdbanen.

De inkoopmanagersindex voor de Europese industrie, gepubliceerd door onderzoeksbureau Markit, kwam deze maand uit op 57,7 versus 59 in februari. Een stand boven 50 duidt op groei. De index voor de dienstensector in de eurozone noteerde in maart een stand van 56,9 vergeleken met 56,8 in februari. Het betreft het hoogste niveau sinds augustus 2007. Hier werd door economen een stand voorspeld van 56,4.

De orderontvangst voor duurzame goederen in de VS daalde in februari met 0,9% op maandbasis. In januari werd de orderontvangst herzien tot een groei van 3,6%. Exclusief transportmiddelen, zoals auto's en vliegtuigen, daalde de orderontvangst vorige maand met 0,6%.

Het aantal eerste Amerikaanse uitkeringsaanvragen kwam afgelopen week uit op 382.000 versus 387.000 aanvragen in de voorgaande week. Het aantal verlengde uitkeringsaanvragen (zogenoemde ‘continuous claims’) voor de week eindigend op 12 maart daalde met 2000 tot 3,721 miljoen.

In Portugal is de minderheidsregering gevallen. Het parlement stemde tegen het besparingsplan van de regering-Socrates, het vierde in minder dan een jaar tijd. De kans is groot dat de Portugezen, na de Ieren en de Grieken eveneens om Europese noodsteun moeten vragen. Europese officials, die dicht bij het vuur zitten, spreken van een mogelijke ‘bailout’ van circa € 90 miljard. Of wij ooit nog iets van onze leningen aan de Grieken en de Ieren zullen terugzien, is zeer de vraag. Het feit dat de markt een vergoeding eist van meer dan 10% geeft aan dat dit verre van zeker is.

Ondanks deze ontwikkelingen, houdt de AEX zich sterk. Zolang de 340-punten steunzone intact is, blijft BeursBulletin positief. Aldaar bevindt zich het derde Fibonacci correctieniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind 2010 en de top van dit jaar, alsmede de stijgende steunlijn. Bovendien geeft het stijgende 200-daags gemiddelde nog steeds een positieve ondertoon aan.

De AEX zal evenwel de dalende weerstandslijn sinds eind februari moeten doorbreken. De markt zal tevens meer opwaarts momentum moeten krijgen om deze ‘downtrend’ te verlaten. Samen met de stijgende steunlijn is een driehoek gevormd waaruit de AEX dient te breken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten