maandag 28 maart 2011

AEX onderneemt uitbraakpoging

De AEX trotseerde afgelopen week bommen en granaten, alsmede een vallend Portugees kabinet en ging toch positief het weekeinde in. De AEX onderwierp de dalende weerstandslijn vanaf de top in februari aan een test. De Amsterdamse hoofdgraadmeter zal deze barrière moeten slechten om uit de driehoek te breken. De vorige week gevormde opwaartse ‘gap’ rond 354 punten is niet gesloten wat op kracht duidt. Zolang de ‘island reversal’, een belangrijk omkeerpatroon, intact is, verwacht BeursBulletin dat de AEX de opgaande lijn voortzet. Het is wel wenselijk dat het momentum en kracht in de markt gaat toenemen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteerde dat het Nederlandse producentenvertrouwen deze maand het hoogste niveau in drie jaar heeft bereikt: 5,8 versus 1,7 in februari. Nederlandse huishoudens hebben in januari 0,7% meer uitgegeven op jaarbasis. Vooral ten aanzien van duurzame goederen hebben consumenten flink huisgehouden: er werd 6,3% meer besteed aan onder meer kleding, elektronica en auto’s.

De Ifo-index, die het vertrouwen van Duitse ondernemers meet, daalde in maart licht naar 111,1 versus het recordniveau van 111,3 een maand eerder.

Het Amerikaanse ministerie van Handel stelde dat de economische groei in het derde kwartaal uitkwam op 2,6% en in het laatste kwartaal van 2010 bedroeg de groei 3,1% op jaarbasis. Daarmee kwam het groeicijfer van de grootste economie ter wereld uit op 2,9% versus een krimp van 2,6% in 2009.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde in maart tot het laagste niveau sinds november 2009. De index van de Universiteit van Michigan nam af tot 67,5 versus 77,5 in februari. De sterke daling in maart is volgens de onderzoekers onder meer te wijten aan de hogere prijzen voor benzine en voedsel. Daarnaast verwacht ‘Joe Sixpack’ een aanhoudend hoge inflatie. Naar verwachting bedraagt de geldontwaarding op jaarbasis 4,6%.

Zolang de AEX boven de 340-puntensteunzone noteert, handhaaft BeursBulletin de positieve visie. Wel zal de index de dalende weerstandslijn vanaf de top in februari moeten doorbreken. Het 200-daags gemiddelde vertoont nog steeds een positieve curve wat de optimistische ondertoon in de markt aangeeft. De index bevindt zich op een beslispunt en probeert opwaarts uit de driehoek te breken. Wel is het zaak dat de AEX de korte termijn ‘downtrend’ met kracht doorbreekt. In dat geval kan de AEX de jacht naar het meerjarig recordniveau voortzetten.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten