donderdag 17 maart 2011

AEX test Fibonacci correctieniveau

De AEX wist woensdag de openingswinst niet vast te houden en eindigde wederom in mineur: -1,4% op 343,20 punten. De angst voor een nog grotere nucleaire ramp in Japan en de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten, houden de beurzen in hun greep. De AEX daalde richting de 340-puntengrens en testte daarmee het derde Fibonacci correctieniveau, gerekend vanaf de bodem eind 2010 tot de top in 2011. Bovendien ligt rond dat niveau het 200-daags gemiddelde, alsmede de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. Het is derhalve erop of eronder voor de AEX. Zolang de AEX boven deze steunniveaus weet te blijven, kunnen we spreken van een correctie binnen de ‘uptrend’ die startte tijdens de zomermaanden.

Het aantal werklozen in Groot-Brittanniƫ is in januari opgelopen tot het hoogste niveau sinds 1994. Volgens het Britse statistiekbureau telde Groot-Brittanniƫ in de eerste maand van dit jaar 2,53 miljoen werklozen. Het werkloosheidspercentage steeg van 7,9% naar 8% van de beroepsbevolking. De jeugdwerkloosheid steeg zelfs tot 20,6% en bereikte het hoogste niveau in bijna twintig jaar.

De inflatie in de eurozone is in februari gestegen tot 2,4% op jaarbasis, blijkens definitieve cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De inflatie in de eurozone ligt sinds december 2010 hoger dan de doelstelling van 2% die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. De ECB hintte onlangs op een renteverhoging in april.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS is in februari op jaarbasis uitgekomen op 479.000. Dit is een afname van 22,5% op maandbasis en betreft de sterkste daling sinds maart 1984. Het aantal afgegeven bouwvergunningen kwam vorige maand uit op 517.000, een daling van 8,2%.

De AEX stond andermaal onder verkoopdruk en daalde tot cruciale steunniveaus. De dreiging van een nucleaire catastrofe in Japan heeft de angst onder beleggers over de hele wereld doen toenemen. Het beeld sinds de zomermaanden is derhalve iets minder rooskleurig is geworden. Indien de AEX boven het steunniveaus weet te blijven rond 340-punten, kunnen we spreken van een correctie binnen de stijgende trend. Bij een doorbraak van de AEX van de 340-puntenzone, zijnde de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden, wordt het beeld minder rooskleurig.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten