donderdag 24 maart 2011

AEX vervolgt opmars

De AEX koerste woensdag richting de 360 puntengrens. De AEX beweegt in een driehoek, waarbij de trend van de afgelopen maanden nog steeds opwaarts is. De opwaartse ‘gap’ rond 354 punten is intact, wat samen met de neerwaartse ‘gap’ van medio maart, een betrouwbaar omkeerpatroon vormt. Zolang deze ‘island reversal’ intact is, verwacht BeursBulletin een verdere stijging van de AEX. De dalende weerstandslijn vanaf de top in februari rond 374 punten, vormt nu een uitdaging.

Het aantal nieuwe orders voor de industrie in de eurozone nam in januari 2011 met 0,1% toe op maandbasis. Orders voor halffabrikaten stegen in januari op maandbasis met 4,4%, terwijl er 2,8% meer duurzame consumentengoederen werden besteld.

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat het consumentenvertrouwen in de eurozone is gedaald van -10 in februari naar min -10,6 deze maand. Ten aanzien van de hele Europese Unie nam de het vertrouwen af van -12,4 naar -12,8.

De Britse minister van FinanciĆ«n Osborne voorziet dat de economie in 2011 met 1,7% groeit en volgend jaar met 2,5%. De Britse inflatie, die inmiddels is gestegen tot ruim boven 4%, blijft dit jaar naar verwachting tussen 4% en 5% om volgend jaar te dalen naar 2,5%. De overheidsschuld zal volgens Osborne de komende vier jaar echter minder scherp afnemen dan gehoopt. Desalniettemin moeten de schulden tegen 2015 zijn gereduceerd van £ 146 miljard dit jaar tot £ 29 miljard.

De rente op staatspapier van Portugal, Ierland en Griekenland loopt steeds verder op. De rente op de 10-jaars staatlening van Ierland noteerde woensdag voor het eerst in 18 jaar boven 10%. In Portugal is de minderheidsregering gevallen. Het parlement stemde woensdag tegen het besparingsplan van de regering-Socrates, het vierde in minder dan een jaar tijd. Dit kan het laatste zetje betekenen om Europese noodsteun aan te moeten vragen. Dit stuurde de Portugese rente naar 7,63%, een nieuw record.

Het aantal verkochte nieuwe woningen in de VS daalde vorige maand met 16,9% tot 250.000. Het aantal verkochte nieuwe woningen in januari werd opwaarts bijgesteld van 284.000 tot 301.000 eenheden.

Het is een positief teken dat de AEX de 340-punten steunzone succesvol heeft getest en vanaf dat niveau is opgeveerd. Het derde Fibonacci correctieniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind 2010 en de top van dit jaar, voorkwam een verdere afdaling van de AEX. Het 200-daags gemiddelde is eveneens stijgende, wat nog steeds op een positieve ondertoon duidt. Vooralsnog kunnen we spreken van een gezonde correctie binnen de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van vorig jaar. Het deze week gevormde ‘island reversal’ is een betrouwbaar omkeerpatroon, wat natuurlijk wel stand moet houden voor een positief vervolg. De AEX zal de ‘downtrend’ sinds eind februari nog wel moeten verlaten. Zolang de steunzone rond 340 punten intact is, blijft BeursBulletin positief gestemd.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten