dinsdag 22 maart 2011

AEX toont een betrouwbaar omkeerpatroon

De AEX opende maandag hoger en trok de stijgende lijn door: +1,8% op 356,70 punten. Dankzij deze forse stijging, rekende de AEX af met de eerste uitdaging: de ‘gap’ tussen 351 en 355 punten. We kunnen nu spreken van een geslaagde test van de steunzone rond 340 punten. Het derde Fibonacci correctieniveau, gerekend vanaf de bodem eind 2010 tot de top in 2011, heeft steun geboden. We verwachten dat de AEX de stijgende lijn voortzet, zolang deze steunzones niet worden doorbroken.

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn volgens het CBS in februari op jaarbasis met gemiddeld 1,5% gedaald. Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelde dat alle woningtypen in februari goedkoper waren dan een jaar eerder. In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Groningen en Noord-Holland. In februari wisselden circa 10.000 woningen van eigenaar, wat een toename betekent van 8% op jaarbasis.

In de VS wisselden in februari 9,6% minder bestaande woningen van eigenaar: 4,88 miljoen woningen. Analisten hadden een daling tot 5,15 miljoen eenheden verwacht. De gemiddelde prijs daalde tot het laagste peil in negen jaar: $ 156.100 (€ 109.859).

De Amerikaanse overheid zat nog met een hete aardappel: circa € 142 miljard (ongeveer € 100 miljard) aan hypotheekbeleggingen die tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 noodgedwongen werden overgenomen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakte bekend maandelijks voor $ 10 miljard aan hypotheekbeleggingen te gaan verkopen.

Volgens het ministerie is de markt voor hypotheekbeleggingen veel ‘robuuster’ geworden sinds de crisis. Uncle Sam hoopt een winst te behalen van $ 15 tot $ 20 miljard. De waarde van (verpakte) hypotheekbeleggingen crashte in de jaren 2008 en 2009 waardoor veel banken (door zichzelf) naar de financiële afgrond werden gebracht.

De AEX-index trapte de handelsweek positief af en ging opnieuw in de aanval richting de top van dit jaar. Weliswaar is het meerjarige recordniveau (rond 374 punten) nog niet in zicht, de index is wel op de goede weg. De afgelopen weken ging de AEX diep door de knieën, maar herstelde overtuigend.

Zolang de AEX boven de 340-punten steunzone noteert, verwacht BeursBulletin nog steeds dat de index de stijgende lijn van de afgelopen maanden continueert. De correctie eindigde boven de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010. Het is een positief teken dat de AEX de ‘gap’ tussen circa 351 en 355 punten inmiddels heeft gesloten, waardoor de negatieve implicatie hiervan onschadelijk is gemaakt. Sterker nog, door de krachtige opening is een ‘island reversal’, een betrouwbaar omkeerpatroon, ontstaan. De combinatie van het derde Fibonacci correctieniveau en het 200-daags gemiddelde wisten een zwaardere correctie te voorkomen. Wel is het belangrijk dat de AEX de dalende weerstandslijn sinds de top van dit jaar gaat doorbreken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten