donderdag 31 maart 2011

AEX op jacht naar 370-puntengrens

De AEX brak de afgelopen dagen de dalende weerstandslijn, waarmee de index opwaarts uit de driehoek is gebroken. De AEX ging vervolgens op jacht naar de 370-puntengrens. De onlangs gevormde opwaartse ‘gap’ rond 354 punten is nog steeds intact, wat op kracht duidt. Het belangrijke omkeerpatroon, zijnde de ‘island reversal’ geeft aan dat er voldoende reden is om positief te blijven ten aanzien van de aandelenmarkt. Zolang de AEX de ‘uptrend’ handhaaft, blijft BeursBulletin positief gestemd. De volgende uitdaging voor de AEX ligt bij de top van dit jaar. Deze zal met kracht moeten worden doorbroken.

De industriële producten zijn de afgelopen maanden in Nederland aanzienlijk duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het prijsniveau hierdoor boven de top van medio 2008 gekomen. De afzetprijzen in februari lagen bijna 13% hoger dan een jaar eerder en op maandbasis stegen deze prijzen met 2%. Vooral in de aardolieverwerkende industrie en in de chemische sector liep het prijsniveau op, alwaar de producten 34% respectievelijk 22% duurder werden in vergelijking met een jaar geleden. In de voedingsmiddelenindustrie werden producten 13% duurder.

Het vertrouwen in de economie van producenten en consumenten in de eurozone is in maart licht gedaald met 0,6 punten tot 107,3 punten. De daling in het vertrouwen komt vooral door een verzwakt vertrouwen in sectoren, anders dan de industrie en bij consumenten. Nederland was één van de landen waar het vertrouwen, met een toename van 3,1 punten, het sterkst steeg. In Polen en Spanje was het vertrouwen daarentegen tanende met ongeveer 3 punten.

Volgens ADP is de werkgelegenheid bij bedrijven in de VS in maart met 201.000 banen toegenomen. De Amerikaanse loonstrookverwerker paste de eerder vermelde werkgelegenheid voor februari neerwaarts aan van 217.000 tot 208.000 arbeidsplaatsen.

Amerikaanse werkgevers hebben in maart het ontslag aangekondigd van 41.528 werknemers, oftewel een daling van 18% op maandbasis. Detacheerder Challenger, Gray & Christmas maakte tevens bekend dat Amerikaanse werkgevers in februari nog 50.702 ‘pink slips’ uitreikten. In het eerste kwartaal van dit jaar werden in totaal 130.749 ontslagen aangekondigd (-28% op jaarbasis), wat het laagste niveau sinds 1995 betekent.

Na een (korte) adempauze in de voorgaande dagen, ging de index opnieuw in de aanval. De AEX doorbrak daarbij de driehoek opwaarts en koerste richting de 370-puntengrens. Zolang de AEX boven de 340-puntensteunzone noteert, blijft BeursBulletin positief gestemd. Zolang het 200-daags gemiddelde stijgend is en de krachtige ‘island reversal’ intact is, is het niet gepast om negatief te worden. Vooralsnog kunnen dalingen derhalve als instapmogelijkheden worden aangegrepen. Het baart ons evenwel zorgen dat de AEX-index de voorgaande weken zo diep door de knieën ging. De AEX dient de stijgende lijn derhalve overtuigend te continueren.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten