woensdag 23 maart 2011

AEX veert op in stijgende trend

De AEX deed het dinsdag rustiger aan na het sterke herstel van de voorgaande dagen en sloot vrijwel onveranderd op een stand van 356,38 punten. Begin van de week vormde de AEX middels een opwaartse ‘gap’ een ‘island reversal’, wat in combinatie met de neerwaartse ‘gap’ tussen 351 en 355 punten een betrouwbaar omkeerpatroon is. Zolang de AEX boven dit patroon en de steunzone rond 340 punten blijft, verwacht BeursBulletin een verdere stijging. Wel zal de dalende weerstandslijn vanaf de top in februari moeten worden doorbroken.

De Nederlandse economie groeit volgens het Centraal Planbureau (CPB) in 2011 en 2012 met 1,75% respectievelijk 1,5%. Bovendien verwacht het CPB dat het begrotingstekort van de overheid daalt van 5,2% in 2010 naar 3,7% dit jaar. Bovendien is het CPB positief gestemd ten aanzien van de werkloosheid, die naar verwachting naar 4% daalt in 2012.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een motie van de PVV aangenomen om alle bonussen die sinds 2008 aan werknemers van ABN Amro, ASR, ING, Aegon en SNS Reaal zijn uitgekeerd, eenmalig voor 100% te belasten. Deze instellingen zijn middels miljarden aan belastinggeld gesteund. ING maakte bekend dat het sinds 2008 voor € 1,3 miljard aan bonussen heeft uitgekeerd. ASR en SNS Reaal noemen geen bedragen.

De Kamer nam het besluit naar aanleiding van de rel over de bonus aan de raad van bestuur van ING. ING-topman Hommen maakte gisteren evenwel bekend, af te zien van zijn bonus. De vraag is echter of deze bonusbelasting doorgang zal vinden, daar Kees Jan de Jager stelde dat deze motie “onuitvoerbaar” zou zijn.

In Portugal wankelt de minderheidsregering. Het parlement stemt vandaag over de besparingsmaatregelen van de regering-Socrates, dat hierop zou kunnen vallen. Het Verenigd Koninkrijk presenteert om 13.30 uur de nieuwe begroting. Om 15 uur komen vanuit de VS nieuwe cijfers over de verkoop van nieuwe woningen.

Accountantsorganisatie PwC stelt dat opkomende economieƫn van China en Braziliƫ, maar ook Thailand en Nigeria in 2030 de wereldhandel zullen domineren. Dat zal waarschijnlijk ten koste gaan van de positie van Nederland. Nederland staat nu nog in de top 20 van landen die de handelsstromen in de lucht en over zee beheersen en zal volgens economen van PwC in 2030 naar de 23e plaats zijn gezakt.

BeursBulletin verwacht dat de AEX de opgaande trend van de afgelopen maanden vervolgt, zolang de 340-punten steunzone stand houdt. De correctie van de afgelopen weken vond plaats binnen de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van 2010. Het deze week gevormde ‘island reversal’ is een betrouwbaar omkeerpatroon. De combinatie van het derde Fibonacci correctieniveau en het 200-daags gemiddelde wist de AEX voor een verdere val te behoeden. De volgende uitdaging is de dalende weerstandslijn sinds de top van dit jaar, die op zijn minst zal moeten worden doorbroken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl


Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten