vrijdag 18 maart 2011

AEX stijgt na sterke macrocijfers VS

De AEX wist donderdag een mooie winst op het bord te zetten, waarbij de index werd geholpen door sterke ‘leading indicators’ vanuit de VS. De nucleaire ramp in Japan en de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten, werden naar de achtergrond gedrongen. De AEX veerde op van een cluster aan steunniveaus, waaronder het derde Fibonacci correctieniveau, gerekend vanaf de bodem eind 2010 tot de top in 2011. Bovendien ligt rond dat niveau de stijgende steunlijn sinds eind mei. Zolang de AEX boven deze steunniveaus weet te blijven, kunnen we spreken van een (gezonde) correctie. Wel zal de AEX het koershiaat tussen 351 en 355 punten moeten sluiten en de dalende weerstandslijn dienen te doorbreken.

In Nederland nam de werkloosheid in februari licht toe: +2000. De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek uit op 400.000, oftewel 5,1% van de beroepsbevolking. De olieprijs steeg donderdag 4% tot boven $ 115 per vat. De oorzaak was een escalatie van het geweld in Libië en Bahrein.

Nadat Ierland en Griekenland het afgelopen jaar al gebruik moesten maken van het noodfonds, lijkt nu ook Portugal voor de bijl te gaan. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde onlangs de kredietwaardigheid van de Portugezen. Econoom Jaap Koelewijn stelde dat de schulden van Portugal maar moeten worden kwijtgescholden.
Ten aanzien van de frauderende Grieken meent deze econoom dat: “De schulden van de Grieken moeten, onder strenge voorwaarden, kwijtgescholden worden. Dit geldt ook voor de schulden van de Portugezen”. Dit is een zeer vreemde uitspraak.

De Amerikaanse index van leidende economische indicatoren steeg volgens de Conference Board in februari met 0,8%. In januari werd een toename van 0,1% gerapporteerd. Dit cijfer wordt gezien als een indicator voor de Amerikaanse economische ontwikkeling in de komende drie tot zes maanden. De industriële productie in de VS daalde vorige maand met 0,1% op maandbasis. De bezettingsgraad van de industrie kwam in februari uit op 76,3% versus 76,4% in januari.

De industrie in de regio rond Philadelphia steeg deze maand aanzienlijk. De index die door de centrale bank van Philadelphia wordt gepubliceerd, steeg naar 43,4 versus 35,9 in februari. De index staat nu op het hoogste niveau sinds 1984. Het aantal orders is gestegen, terwijl de voorraden toenemen.

Ondanks dat de Amsterdamse beurs onder druk stond de afgelopen weken, verwacht BeursBulletin dat de index de opgaande lijn spoedig hervat. Voorwaarde is wel dat de vorige bodem intact blijft, waarbij de steunzone rond 340 punten een belangrijke buffer vormt. Vooralsnog kunnen we spreken van een correctie binnen de stijgende trend. Zodra de dalende weerstandslijn vanaf de top van dit jaar wordt doorbroken, kunnen we een nieuwe aanval verwachten op het meerjarig hoogtepunt. De eerstvolgende uitdaging is de ‘gap’ tussen circa 351 en 355 punten.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten