vrijdag 1 april 2011

AEX neemt adempauze

De AEX brak eerder deze week de dalende weerstandslijn, waarna de index op jacht ging naar de 370-puntengrens. Gisteren deed de AEX het evenwel rustiger aan. De ‘bulls’ kunnen zich vooralsnog vastklampen aan de opwaartse ‘gap’ rond 354 punten die nog steeds intact is. Bovendien is de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden succesvol getest. Zolang de AEX de ‘uptrend’ handhaaft, is er voor BeursBulletin geen reden om de positieve visie los te laten. Wel is het wenselijk dat de index met kracht de stijging hervat, waarbij de eerstvolgende weerstandsgrens rond 370 punten ligt.

Er is toch enige sprake van stress bij de Ierse banken. Volgens de centrale bank van Ierland hebben vier van de belangrijkste banken in totaal € 24 miljard nodig om aan nieuwe vereisten te voldoen. Daarbij zal Allied Irish Banks het kapitaal met € 13,3 miljard moeten verhogen en de Bank of Ireland met € 5,2 miljard. Deze cijfers zijn het resultaat van een stresstest voor banken die door de Ierse centrale bank werd uitgevoerd.

De werkloosheid in Duitsland is in maart sterker gedaald dan verwacht: -55.000 versus een verwachte afname met 25.000. Daarmee is de werkloosheid in maart uitgekomen op 7,1% van de Duitse beroepsbevolking versus 7,3% in de voorgaande maand. Duitse winkeliers hebben in februari 0,3% minder verkocht ten opzichte van januari. In januari stegen de detailhandelsverkopen daalden nog met 0,4%.

Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering ontvangt, is vorige week licht gedaald tot 388.000 versus 394.000 aanvragen een week eerder. In totaal kregen 3,714 miljoen Amerikanen een uitkering versus 3,765 miljoen de voorgaande week.

De inkoopmanagersindex voor Chicago daalde van 71,2 in februari naar 70,6 in maart. Een stand hoger dan 50 duidt op een toename van de economische activiteit. Een score lager dan 50 wijst op krimp.

De AEX is in afwachting van de maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers die vandaag worden gepubliceerd. Zolang de AEX boven de 340-puntensteunzone noteert, is een positieve visie gerechtvaardigd. Bovendien is het 200-daags gemiddelde stijgend, wat de positieve ondertoon aangeeft. Het is belangrijk dat de ‘island reversal’, een belangrijk omkeerpatroon, intact blijft. Het is weliswaar niet fraai dat de AEX-index de voorgaande weken zo diep door de knieĆ«n zakte, maar er is nog geen reden tot pessimisme. De AEX dient evenwel nog af te rekenen met de 370-puntenweerstandszone. De index zal derhalve de stijgende lijn overtuigend moeten hervatten, waarbij het momentum eveneens dient toe te nemen.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten