woensdag 6 april 2011

AEX consolideert rond 370 punten

De AEX sloot andermaal vrijwel onveranderd op 368,96 punten. De index zette na het doorbreken van de dalende weerstandslijn de aanval in op de 370-puntengrens. De AEX flirtte met deze barrière, maar werd vooralsnog afgewezen. De stijgende trend sinds de zomermaanden vorig jaar is echter intact. Zolang het opwaartse koershiaat rond 354 punten open staat, handhaven wij de positieve visie. Een ander positief teken is dat het 200-daags voortschrijdend gemiddelde eveneens een positieve curve vertoont. Kortom, ondanks de turbulentie in de wereld, houdt de AEX-index zich sterk en is er op dit moment geen aanleiding om negatief te worden.

De Europese detailhandelsverkopen namen in februari met 0,1% af op maandbasis. Volgens Europees statistiekbureau Eurostat was op jaarbasis sprake van een toename met 0,1%. Ten opzichte van een jaar geleden nam de verkoop van voedsel, dranken en tabak met 0,5% af, terwijl de verkoop van andere producten juist met 0,9% toenam.

China trok de rente voor de tweede keer dit jaar omhoog en tracht daarmee de stijgende inflatie te beteugelen. Daarbij werd het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten verhoogd tot 6,31%. Bovendien werden de kapitaaleisen voor Chinese banken ettelijke malen aangescherpt, wat als een rem op de kredietverstrekking zou moeten werken. De inflatie in China kwam in februari uit op 4,9%, terwijl de Chinese overheid ‘streeft’ naar een inflatie van circa 4%.

De notulen van de bijeenkomst van de Federal Reserve (Fed) op 15 maart leren dat de Amerikaanse centrale bankiers het niet eens over wanneer de geldpers in een lagere versnelling moet.

De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde vorige maand onverwacht. De ISM-index, gepubliceerd door Institute for Supply Management daalde naar 57,3 versus 59,7 in februari. De economische activiteit groeit als het indexcijfer hoger is dan 50 punten. De subindex voor de werkgelegenheid daalde in maart tot 53,7 ten opzichte van 55,6 in februari. De deelindex voor nieuwe orders nam af naar 64,1 van 64,4 een maand eerder, terwijl de prijsindex in maart naar 72,1 daalde versus 73,3 in de voorgaande maand.

De afgelopen dagen deed de index het wat rustiger aan nadat de 370-puntengrens werd aangetikt. De AEX beweegt nog steeds boven de 340-puntensteunzone waarmee de ‘uptrend’ intact is. Daarnaast gaf de in maart gevormde ‘island reversal’, zijnde een belangrijk omkeerpatroon, een krachtig, positief signaal af. Veel doemdenkers schreeuwen al een jaar moord en brand, maar desondanks zijn de markten per saldo alleen maar gestegen.

De correcties van de afgelopen maanden bleken uitstekende koopmomenten te zijn. De reden ligt voor de hand: er zijn geen alternatieven. Een spaarrekening levert niets op en na belasting en inflatie is het rendement zelfs negatief. Een belegger is een dief van eigen portemonnee als het geld op een spaarrekening wordt gezet. Zolang de opwaartse trend intact is, hoeft er niet te worden gepanikeerd. BeursBulletin verwacht een aanval op de meerjarige ‘high’ rond 374 punten, zodra de 370-puntenweerstandszone met kracht wordt doorbroken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten