woensdag 13 april 2011

AEX corrigeert in stijgende trend

Op de Amsterdamse beurzen stonden oliegerelateerde waarden, zoals AEX-zwaargewicht Royal Dutch Shell, onder druk. De AEX-index sloot daardoor fors lager en testte daarbij de 360-puntengrens. Het is een veeg teken dat de psychologische 370-puntengrens een zware barrière blijkt en dat inmiddels een lagere top is gevormd. De stijgende lijn vanaf de zomermaanden van 2010 is niet doorbroken, waardoor we de daling kunnen aanmerking als een correctie binnen de ‘‘uptrend’. Het is echter niet fraai dat rond 366 punten een neerwaarts koershiaat is gevormd.

Maandag werd Japan opgeschrikt door twee aardbevingen, met een kracht van 7,1 respectievelijk 6,3 op de schaal van Richter. Als gevolg van de laatste aardbeving moest Tepco (Tokyo Electric Power Company), het energiebedrijf dat Fukushima beheert, het personeel bij de kerncentrale evacueren. De situatie bij de kerncentrale werd dermate ernstig, dat de Japanners het atoom-alert hebben verhoogd naar niveau zeven, gelijk aan de Chernobyl-ramp in 1986.

De maandelijkse ZEW-index voor het economisch sentiment in Duitsland nam deze maand af van 14,1 in maart naar 7,6. Volgens onderzoeksinstituut ZEW zijn de ondervraagde investeerders en analisten zich in de afgelopen maand bewuster geworden van het gevaar van de ramp in Japan en de onrust in de Arabische wereld voor de wereldeconomie.

De Amerikaanse importprijzen stegen in maart met 2,7% op maandbasis, versus een toename met 1,4% in de voorgaande maand. De brandstofprijzen stegen in maart met 10,5%. Als het effect van de brandstofprijzen niet wordt meegerekend, was er sprake van een stijging van de importprijzen met 0,3%. Importprijzen worden als een belangrijke indicator gezien voor de ontwikkeling van het prijspeil en het handelsbalanstekort van de VS.

Het handelstekort kwam in februari uit op $ 45,76 miljard versus een opwaarts bijgesteld deficiet van $ 46,97 miljard. De export daalde tot ruim $ 165 miljard, terwijl de import tot bijna $ 211 miljard daalde.

Het opwaartse koershiaat rond 354 punten, dat deel uitmaakt van een ‘island reversal’, komt door de daling bijna weer in zicht. Zolang dit belangrijke omkeerpatroon alsmede de steunzone rond 340 punten intact zijn, hoeft er niet te worden gepanikeerd.

Met de vorming van een (mogelijke) lagere top rond 370 punten, is het beeld evenwel meer neutraal geworden. De imposante rally sinds medio maart is abrupt afgebroken. De 370-puntengrens blijkt een kwelgeest te zijn voor de AEX. Zolang sprake is van een ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van 2010, zouden dalingen mooie instapmomenten kunnen bieden. De index dient daarbij wel boven de steunzone rond 340 punten te noteren of beter nog: boven het ‘island reversal’-patroon. Het gevaar op een lagere top sinds de top van februari, is inmiddels echter zeer reëel geworden.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten