woensdag 27 april 2011

AEX toont veerkracht

Na een uitzonderlijk lang weekend vanwege Pasen, kende de AEX een weinig enerverende handelsdag en sloot fractioneel hoger op 359,55 punten. Daarmee was het kijken naar groeiend gras in de zon boeiender.

Desalniettemin kunnen we stellen dat de AEX veerkrachtig is, ondanks de aanhoudende (Europese) schuldencrisis. In Amerika daalden de huizenprijzen in februari (-3,3% op jaarbasis) voor de achtste achtereenvolgende maand, maar de Amerikaanse beurzen trokken er zich niks van aan. De Dow Jones Index en de S&P500 scherpten zelfs het recordniveau van dit jaar verder aan, mede onder aanvoering van sterke kwartaalcijfers van diverse ondernemingen.

Het is bemoedigend dat de Relatieve Sterkte Index (RSI) ‘intraday’ wist op te veren vanaf de 40-grens, na vorige week in ‘overbought’-gebied (boven 70) te zijn beland. Een RSI-waarde boven 40 duidt op een ‘bull market range’, mits de RSI eveneens boven 60 weet te komen. Een RSI-waarde tussen 40 en 60 duidt op een neutrale range. Op dagbasis noteert de RSI in de ‘40/60-range’.

Op weekbasis blijft het beeld positief, daar de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van 2010 intact is. Bovendien zit de RSI nog steeds overtuigend in een ‘bull market range’. In februari wist de RSI ‘overbought’ te worden, terwijl de RSI in maart na de felle correctie boven 40 opnieuw opveerde.

De RSI noteert op dagbasis weliswaar in een ‘bear market range’, maar op weekbasis nog steeds binnen een ‘bull market range’. Het beeld begint binnen het kortere termijn frame reeds te verbeteren, wat vervolgens de daggrafiek kan laten verbeteren. De RSI zal op dagbasis evenwel de 60-barrière moeten doorbreken om daarmee kracht te tonen.

Het is een positief signaal dat het 200-daags gemiddelde nog steeds stijgend is, waarmee de onderliggende kracht wordt getoond. Een beer zal evenwel refereren aan de lagere toppen sinds februari, terwijl een stier koopkansen ziet, daar de bodems van de afgelopen maanden op een hoger niveau liggen. Zolang de steunzone rond 343 punten en de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden intact zijn, verwacht BeursBulletin dat de AEX de stijgende lijn voortzet. Van belang is dat de AEX-index opwaarts weet te ontsnappen uit het driehoekspatroon.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten