woensdag 20 april 2011

AEX test 61,8% Fibonacci steunniveau

De AEX consolideert rond het 61,8% Fibonacci steunniveau, gerekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april. De index zit sinds februari in een dalende trend. Op 12 april is rond 366 punten een neerwaarts koerhiaat gevormd, wat een negatief teken is. De steunlijn vanaf de zomermaanden is nog steeds intact, terwijl de dalende weerstandslijn verkoopdruk uitoefent op de AEX. Het korte termijn beeld is daardoor neutraal. Het is evenwel positief dat het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds stijgende is.

Door de forse aderlating eerder deze week zakte de AEX (‘intraday’) tot onder het derde Fibonacci ‘retracement level’. Daardoor daalde de Relatieve Sterkte Index (RSI) eveneens, maar deze noteert nog steeds boven het dieptepunt van maart. Door de daling in maart belandde de RSI in het ‘oversold’-territorium. De AEX zette vervolgens een herstel in richting de 370-puntengrens, terwijl de RSI niet boven 60 wist uit te breken. De AEX ketste af vanaf de 370-puntengrens waardoor de RSI daalde, maar de koopkrachtmeter noteert nog boven het dieptepunt van maart.

De RSI van de AEX beweegt op dagbasis in een ‘bear market range’, terwijl de RSI op weekbasis daarentegen volgens de ‘range rules’ binnen een ‘bull market range’ beweegt, oftewel boven 40. Daardoor kunnen we stellen dat sprake is van een correctie binnen de stijgende trend zodat het beeld momenteel neutraal is.

Het is een positief gegeven dat het 200-daags gemiddelde nog steeds stijgende is. Bovendien is de steunzone rond 343 punten intact, net als de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. Zolang deze steunzone intact is, kan worden gezocht gaan naar koopkansen. Het is cruciaal dat de AEX in staat is om boven het dieptepunt van maart rond 343 punten te blijven. Bij een doorbraak van deze steunzone, springt het sein op rood, waarbij wij verwachten dat dan de dalende trend dominant gaat worden.

We zullen evenwel moeten wachten op een uitbraak van de AEX uit het driehoekspatroon. We mogen verwachten dat de AEX binnenkort een bodem vindt. Het zou een sterk teken zijn indien de AEX spoedig de weg omhoog gaat vervolgen. De huidige daling van de AEX kunnen we aanmerken als een correctie binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van vorig jaar, waardoor het niet nodig is om de nooduitgang op te zoeken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten