maandag 18 april 2011

AEX houdt schade beperkt op expiratiedag

Vrijdag stond weer in het teken van de maandelijkse expiratie van opties en futures. De AEX-index stond licht onder druk, maar ging vrijwel onveranderd het weekeinde in. Ten opzichte van het meerjarig recordniveau rond 374 punten, dat in februari werd bereikt, werd een (tweede) lagere top gevormd. Bovendien wist de index het neerwaartse koerhiaat rond 366 punten (nog) niet te dichten, wat geen sterk teken is. Desalniettemin is de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar intact, waardoor het beeld op dit moment neutraal is. Panikerend richting de nooduitgang vluchten, is derhalve niet nodig.

Het handelstekort van de eurozone kwam in februari uit op € 1,5 miljard versus € 15,6 miljard in januari. Voor alle 27 landen van de EU bedroeg het deficiet op de handelsbalans € 9,6 miljard versus een tekort van € 30,2 miljard in januari.

Portugal heeft vrijdag een staatslening van € 4,2 miljard afbetaald. In juni moet een lening van € 4,9 miljard worden afgelost. Ondanks de aflossing liepen de kosten van een verzekering tegen het een faillissement van Portugal verder op. Het kostte vrijdag € 603.000 om een lening van € 10 miljoen te verzekeren. Portugal onderhandelt momenteel met de EU en het IMF over noodsteun.
De rente op tienjarige Portugese staatsleningen schoot omhoog richting 9,26%, terwijl de vijfjarige leningen naar 10,7% stegen.

De inflatie in de VS is in maart gestegen tot 2,7% op jaarbasis. De kerninflatie, exclusief de sterk schommelende voedsel- en energieprijzen, steeg vorige maand met 1,2% op jaarbasis. Het (voorlopige) Amerikaanse consumentenvertrouwen is halverwege april gestegen naar 69,6 versus 68,2 eind maart. De Amerikaanse industriƫle productie nam in maart toe met 0,8% op maandbasis. De capaciteitsbenutting kwam in maart uit op 77,4% versus een opwaarts herziene 76,9%.

De AEX-index daalde vorige week tot even boven het tweede Fibonacci ‘retracement level’. Dit steunniveau wordt berekend op basis van de bodem in maart tot aan de top van april. De daling van de AEX kunnen we aanmerken als een correctie binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van vorig jaar. BeursBulletin ziet kansen zolang de steunzone rond 340 punten, alsmede de ‘island reversal’ rond 354 punten intact zijn. De stijgende steunlijn van de afgelopen maanden is eveneens nog steeds intact.

Beleggers met discipline en geduld, kunnen middels bewezen strategie op zoek gaan naar instapmomenten bij kansrijke aandelen. Onze aandelenportefeuilles, die bewezen strategieƫn combineren, boeken al maanden record na record, zelfs tijdens de correctie van de afgelopen maanden.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten