donderdag 7 april 2011

AEX flirt opnieuw met 370-puntengrens

De AEX had gisteren opnieuw de lente in de bol, getuige de hernieuwde flirt met de 370-puntengrens. De index zette na het doorbreken van de dalende weerstandslijn eind maart de aanval in op de 370-puntengrens. De AEX zit nog steeds comfortabel in de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar, waardoor de blik opwaarts kan blijven gericht. Zolang bovendien het opwaartse koershiaat rond 354 punten, alsmede de steunzone rond 340 punten intact zijn, handhaaft BeursBulletin de positieve visie. Het is een sterk teken dat de AEX (vrijwel) geen krimp geeft, gezien de turbulentie elders in de wereld.

Portugal heeft de Europese Commissie dan eindelijk om hulp gevraagd, na maanden van ontkennen. Gerekend wordt op € 70 tot € 80 miljard. Het voorbeeld van Griekenland en Ierland wordt hiermee gevolgd. De veiling van kortlopende obligaties gisterne maakte duidelijk dat de situatie onhoudbaar is. Beleggers eisten meer dan 5% rente voor 1 jaar. De 5-jaars rente staat zelfs boven 10%.

De kans is groot dat de hard leeglopende Amsterdamse beurs zowaar een nieuw fonds kan verwelkomen: Ziggo. De Nederlandse kabelmaatschappij heeft Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Deutsche Bank en het Zwitserse UBS in de arm genomen om een beursgang te begeleiden. Naar verluidt zou een IPO voor een waardering van circa € 7 miljard kunnen zorgen.

Naar verwachting verhoogt de ECB vandaag het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten naar 1,25%. Het zal dan voor het eerst sinds mei 2009 zijn dat Trichet naar het rentewapen grijpt. De ECB-president handhaafde de ‘refirente’ sindsdien op het historisch lage niveau van 1%. De mogelijke renteverhoging is een steun in de rug van de euro, die voor het eerst sinds januari vorig jaar wederom boven de $ 1,43-grens noteert.

De orderontvangst van de Duitse industrie steeg in februari met 2,4% op maandbasis. In januari nam de orderontvangst nog met een opwaarts herziene 3,1% toe. Vooral de Duitse machines, voertuigen en andere kapitaalgoederen (+4,5%) vonden gretig aftrek.

Het aantal hypotheekaanvragen in de VS is vorige week gedaald, blijkens cijfers van Mortgage Bankers Association (MBA). De MBA-index voor het aantal hypotheekaanvragen daalde met 2%, waarbij de index voor herfinancieringen van bestaande hypotheken met 6,2% afnam.

De AEX lijkt de stijgende lijn voort te zetten en daagt daarbij de 370-puntengrens uit. Vooralsnog is de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden intact, waarbij de index nog steeds boven de belangrijke 340-puntensteunzone noteert. De in maart gevormde ‘island reversal’ is eveneens een steun in de rug voor de ‘bulls’. Zolang dit belangrijke omkeerpatroon intact is, handhaven wij onze positieve visie.

Weliswaar talmde de index de afgelopen dagen rond de 370-puntengrens, maar dit is nog geen reden om negatief te worden. BeursBulletin acht een aanval op de meerjarige ‘high’ rond 374 punten waarschijnlijk. Het is evenwel zaak voor de index met toenemend volume de stijgende lijn voort te zetten.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten