dinsdag 26 april 2011

AEX opnieuw in de aanval

De AEX-index corrigeerde de afgelopen weken vanaf de 370-puntengrens tot aan het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’. Dit steunniveau wordt berekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april.

De Relatieve Sterkte Index (RSI) daalde, maar bleef boven het ‘oversold’-gebied. Tijdens de felle correctie in maart daalde de RSI onder 30, wat geen sterk teken was. De AEX veerde deze week desalniettemin overtuigend op en vormde zelfs een opwaarts koershiaat. De RSI vormde door dit herstel een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt in maart.

Hiermee lijkt de lucht geklaard, al dient de AEX nog wel (opwaarts) uit de consolidatiedriehoek van de afgelopen maanden te breken. Het op 12 april gevormde neerwaartse koershiaat rond 366 punten, alsmede de dalende weerstandslijn vanaf de februaritop rond 374 punten, zouden voor weerstand kunnen zorgen.

Het is bemoedigend dat de steunlijn vanaf de zomermaanden heeft standgehouden, waardoor de ‘uptrend’ nog steeds intact is. Het is evenwel zaak dat de koopkrachtindicator boven 60 weet te komen. Momenteel noteert de RSI in een neutraal gebied tussen 40 en 60.

De RSI noteert op dagbasis weliswaar in een ‘bear market range’, maar op weekbasis nog steeds binnen een ‘bull market range’. De ‘range rules’ geven een ‘bull market range’ aan wanneer de RSI een waarde heeft boven 40. Daarentegen markeert 60 de bovenkant van een ‘bear market range’. De RSI zal derhalve de 60-barrière moeten doorbreken om daarmee kracht te tonen.

‘Intraday’ is de RSI er weer in geslaagd om ‘overbought’ te worden, oftewel boven 70 te komen. Indien de RSI er in slaagt om boven 40 te blijven, kunnen we spreken van een verbetering van het technische beeld. Hiermee zou de eerste slag voor de stieren zijn gewonnen, waarmee een aanzet is gegeven voor een verdere opwaartse beweging.

Het is bovendien positief dat het 200-daags gemiddelde een stijgende curve vertoont, wat het onderliggende positieve sentiment aangeeft. Zolang de steunzone rond 343 punten en de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden intact zijn, kunnen dalingen tot deze steunzone worden gezien als koopkansen.

Pas indien deze steunzone wordt doorbroken, zal het sein op rood springen. Zolang de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden vorig jaar intact is, verwachten wij dat de AEX deze lijn voortzet. Het credo blijft: ‘buy the dip”.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten