dinsdag 19 april 2011

AEX daalt door verlaging vooruitzicht kredietwaardigheid VS

De AEX hield het maandag niet droog nadat kredietbeoordelaar S&P de ‘outlook van kredietwaardigheid van de VS verlaagde. De AEX-index bouwde het verlies gedurende de dag uit en eindigde 1,8% lager op 352,68 punten. Daarmee werd het koershiaat rond 354 punten gevuld, waardoor het in maart gevormde ‘island reversal’-patroon ongedaan is gemaakt.

Ten opzichte van het meerjarig recordniveau rond 374 punten, dat in februari werd bereikt, werd een (derde) lagere top gevormd, waarbij een neerwaarts koerhiaat rond 366 punten is gevormd. Voor de korte termijn blijft het beeld neutraal: zowel de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar, als de dalende trend vanaf de top in februari zijn intact.

Standard & Poor's heeft maandag de outlook voor de ‘AAA-rating’ van de VS verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Daardoor bestaat de kans dat de VS de hoogste kredietwaardigheid kwijtraakt. "Meer dan twee jaar na het begin van de recente crisis zijn Amerikaanse beleidsmakers het nog steeds niet eens over hoe de budgettaire verslechtering en fiscale druk voor de lange termijn kan worden teruggedraaid", aldus de Amerikaanse kredietbeoordelaar.

Door de forse aderlating van gisteren is de AEX tot onder het derde Fibonacci ‘retracement level’ gedaald. Dit 61,8% Fibonacci steunniveau wordt berekend op basis van de bodem in maart tot aan de top van april. De daling van de AEX is een correctie binnen de stijgende trend vanaf de zomermaanden van vorig jaar.

Door de daling in maart belandde de Relatieve Sterkte Index (RSI) in ‘oversold’-gebied. Vervolgens herstelde de AEX richting de 370-puntengrens, maar wist deze niet te doorbreken. Bovendien daalde de RSI alweer vanaf een niveau rond 60 waardoor de AEX op dagbasis in een ‘bear market range’ blijft bewegen. Volgens de ‘range rules’ zit de RSI in een ‘bear market range’ bij een stand onder 60 terwijl een ‘bull market range’ wordt aangegeven bij een RSI boven 40.

Het beeld voor de korte termijn is neutraal. Het 200-daags gemiddelde stijgt nog steeds. Zolang de steunzone rond 343 punten intact is, kunnen beleggers op zoek gaan naar koopkansen. Het is echter cruciaal dat de AEX in staat is om boven het dieptepunt van maart rond 343 punten te blijven. Bij een doorbraak van deze steungrens verslechtert het beeld en is de verwachting dat de dalende trend dominant gaat worden.

Zover is het echter niet. Op korte termijn mogen we een antwoord verwachten. Uit technisch oogpunt mogen we verwachten dat er binnenkort een bodem gevormd gaat worden. Paniek is, ondanks de korte termijn dalende trend, zeker niet nodig.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten