maandag 11 april 2011

AEX teruggefloten door 370-puntengrens

De AEX werd vorige week door de 370-puntengrens teruggefloten, nadat de index een sterke opmars heeft gemaakt sinds medio maart. De index mag wat gas terugnemen, zolang de stijgende lijn vanaf de zomermaanden van 2010 maar wordt vastgehouden. De AEX zou steun kunnen vinden rond het opwaartse koershiaat rond 354 punten. Deze ‘gap’ maakt deel uit van een belangrijk omkeerpatroon: een ‘island reversal’. Zolang dit patroon alsmede de steunzone rond 340 punten intact blijven, handhaaft BeursBulletin de positieve visie.

Ondernemers in de Nederlandse industrie hebben in februari ruim 23% meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren de verkochte producten op jaarbasis bijna 13% duurder. De omzetgroei was met circa 36% het hoogst in de transportmiddelenindustrie, terwijl de elektrotechnische- en machine-industrie met een toename van 33% eveneens stevige groeicijfers lieten zien.

De verkopen van groothandelaren in de VS namen in februari op maandbasis 0,8% af. Dit is de sterkste daling sinds maart 2009, alsmede de eerste afname sinds juni 2009. De voorraden van de groothandels namen conform verwachting toe met 1%.

De perikelen rondom het Amerikaanse begrotingstekort, waarbij de Republikeinen en de Democraten in een hevig gevecht verwikkeld zijn, kwam de stemming op de beurs niet ten goede. Bovendien viel de uitspraak van een Fed-bestuurder dat het einde van de kwantitatieve verruiming in zicht is, was een koude douche voor de aandelenmarkten.

Na de imposante rally sinds medio maart, heeft de AEX wat stoom afgeblazen. Vooralsnog weerhoudt de 370-puntengrens de index van een verdere opmars. Zolang de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van 2010 intact is, kunnen dalingen echter als instapmomenten kunnen worden beschouwd. Het is derhalve van cruciaal belang dat de index boven de steunzone rond 340 punten weet te blijven. Bovendien kan de index nog steun vinden bij het ‘island reversal’, wat een belangrijk omkeerpatroon is.

Het is evenwel zaak dat de AEX spoedig de 370 punten- en vervolgens de 374-puntenbarrière met kracht weet te doorbreken. Zolang de AEX onder de top van februari noteert, is er nog altijd kans op de vorming van een lagere top.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten