donderdag 28 april 2011

AEX vliegt 360 om de toren

De AEX eindigde woensdag (wederom) per saldo vrijwel onveranderd. Als vliegtuigen een ‘360 around the tower’ maken, worden er weliswaar ‘meters’ gemaakt, maar per saldo is er geen terreinwinst geboekt. Deze vergelijking gaat de afgelopen dagen eveneens op voor de AEX: al een week cirkelt de index rond de 360-puntengrens zonder terreinwinst te boeken.

We kunnen evenwel optimistisch gestemd blijven, temeer daar de stijgende trend van de afgelopen maanden intact is. Bovendien zette de AEX vorige week de stijgende lijn weer in middels een opwaarts gevormd koershiaat tussen 354,79 punten en 356,13 punten.

Bovendien toonde de Relatieve Sterkte Index (RSI) veerkracht door ‘intraday’ op te veren vanaf de 40-grens, na eerder het‘overbought’-gebied (boven 70%) te hebben bereikt. Een RSI-waarde boven 40% geeft een ‘bull market range’, al zal de RSI wel boven 60% moeten noteren. Anders blijft de RSI (op dagbasis) in een neutrale schemerzone, zijnde een waarde tussen 40% en 60%.

Op weekbasis blijft de zon evenwel schijnen, daar de koopkrachtindicator nog steeds in een ‘bull market range’ bivakkeert. In februari wist de RSI ‘overbought’ te worden, terwijl de RSI in maart na de felle correctie boven 40% opnieuw opveerde, wat een krachtig teken is.

Bovendien is de ‘positieve reversal’ (een koop-setup) op weekbasis nog steeds van kracht. In november 2011 laat de RSI een hogere bodem zien, terwijl de RSI-bodem in maart lager is. Tegelijkertijd noteerde de AEX-index eind november lager ten opzichte van het dieptepunt van maart. Deze ‘setup’ impliceert een koersdoel hoger dan de top van dit jaar.

De RSI noteert op dagbasis in een ‘bear market range’ en op weekbasis in een ‘bull market range’, oftewel er is sprake van een daling binnen de stijgende trend. Het is positief dat het ‘intraday’-beeld wat is verbeterd, wat zou kunnen worden ‘overgepakt’ door de daggrafiek.

De AEX zal evenwel uit het driehoekspatroon van de afgelopen maanden dienen te ontsnappen. ‘Wall Street’ en onze Oosterburen hebben inmiddels het goede voorbeeld gegeven. De Amerikanen hebben onlangs het jaarrecord verder aangescherpt en de DAX heeft inmiddels ook een poging daartoe ingezet. Nu is het voor de AEX zaak om de stijgende lijn ‘full throttle’ voort te zetten.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten