donderdag 14 april 2011

AEX veert op van 360-puntengrens

De AEX-index veerde woensdag op vanaf de 360-puntengrens. Dit niveau correspondeert met het eerste Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf het dieptepunt van maart tot aan de top in april. Het is een veeg teken dat de AEX niet door de psychologische 370-puntengrens wist te passeren, waardoor een lagere top is gevormd. Bovendien is rond 366 punten een neerwaarts koershiaat gevormd, wat ook geen teken van kracht is. De stijgende lijn vanaf de zomermaanden van 2010 is evenwel nog intact, waardoor we de daling kunnen aanmerking als een correctie binnen de ‘‘uptrend’.


Prologis was gisteren de sterspeler op Beursplein 5 met een winst van circa 15%. Abonnees van onze portefeuille Energie en Financiële dienstverlening, die dit vastgoedfonds op 13 augustus 2010 hebben gekocht, staan daarmee op een winst van circa 27%. PEPR kreeg de wind in de rug vanwege een bod van het Australische Goodman Group en APG Algemene Pensioen Groep. De belegger in Europese distributiecentra heeft het initiële bod ad € 1,2 miljard ( € 6 per aandeel) afgewezen. Er zou dus nog meer in het vat kunnen zitten.

De industriële productie in de eurozone nam in februari met 0,4% toe op maandbasis. Europees statistiekbureau Eurostat stelde de raming voor de groei in januari neerwaarts bij van 0,3% naar 0,2%. Op jaarbasis steeg de productie met 7,3%. De productie nam in Griekenland (-4,6%) en Ierland (-0,4%) af, terwijl de sterkste groei plaats vond in Estland (+31,3%) dat in 2011 is toegetreden tot de EU.

De detailhandelsverkopen in de VS zijn in maart op maandbasis met 0,4% toegenomen. Zonder de verkoop van auto's stegen de verkopen met 0,8%. Beleggers schoven gisteren de zorgen over een escalerende Japanse kernramp naar de achtergrond. Sterke kwartaalcijfers van JPMorgan (de winst steeg circa 67%) werden door beleggers warm onthaald.

In het Beige Book stelt de Fed dat de Amerikaanse economie in alle regio's verbeteringen laat zien. Obama presenteerde zijn plannen om de staatsfinanciën weer op orde te krijgen. De president van de VS wil de komende twaalf jaar $4 biljoen besparen. Het belastingstelsel zal moeten worden aangepakt en de overheidsuitgaven moet worden teruggebracht.

De AEX-index was gisteren weliswaar in herstel, maar wist daarbij niet de ‘gap’ rond 366 punten te dichten. Bovendien is vanwege het afketsen op de barrière rond 370 punten, een lagere top gevormd. Daardoor is het beeld voor de AEX momenteel neutraal. Zolang de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van vorig jaar intact is, hoeft niet te worden gepanikeerd. Het is in ieder geval van belang dat de AEX boven de steunzone rond 340 punten blijft. Bovendien kan het ‘island reversal’-patroon rond 354 punten steun bieden. Zolang dit belangrijke omkeerpatroon, alsmede de stijgende steunlijn intact zijn, is er op dat ‘time frame’ nog steeds sprake van een stijgende trend.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten