donderdag 21 april 2011

AEX veert op van 61,8% Fibonacci steunniveau

Sterke cijfers van Intel gaven de markt, en de technologiefondsen in het bijzonder, een impuls. De AEX opende woensdag met een opwaarts koershiaat en eindigde 1,9% hoger op 359,87 punten. De AEX veerde deze week op vanaf het 61,8% Fibonacci steunniveau, dat wordt berekend vanaf de bodem in maart tot aan de top van april. De index doet een poging om de dalende trend sinds februari te doorbreken. De AEX kan weerstand ondervinden bij het op 12 april gevormd neerwaarts koerhiaat 366 punten. De steunlijn vanaf de zomermaanden heeft standgehouden, waardoor de ‘uptrend’ nog steeds intact is.

Het herstel vanaf de bodem in maart voerde de AEX tot circa 370 punten. De RSI wist echter niet boven 60 uit te breken. Momenteel noteert de koopkrachtindicator in een neutraal gebied.

De AEX ging eerder deze week diep door de knieën en testte daarmee het derde Fibonacci ‘retracement level’. De Relatieve Sterkte Index (RSI) bleef boven het ‘oversold’-gebied. De RSI vormde een hogere bodem ten opzichte van het dieptepunt in maart, toen de RSI onder 30 dook.

De RSI noteert op dagbasis in een ‘bear market range’, maar op weekbasis beweegt de RSI nog steeds binnen een ‘bull market range’. De ‘range rules’ geven een ‘bull market range’ aan wanneer de RSI een waarde heeft hoger dan 40. Daarentegen markeert 60 de bovenkant van een ‘bear market range’. De RSI zal de 60-barrière moeten doorbreken om daarmee kracht te tonen.

Het is een positief gegeven dat het 200-daags gemiddelde nog steeds stijgt. Bovendien is de steunzone rond 343 punten intact, evenals de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. Vooralsnog kunnen dalingen tot deze steunzone worden gezien als koopkansen. Pas bij een doorbraak springt het sein op rood.

De correctie vanaf de top in februari, vindt plaats binnen de ‘uptrend’ van de afgelopen maanden. Het is een sterk teken dat de AEX woensdag middels een ‘gap’ is geopend en de aanval opnieuw inzette. Het is evenwel zaak dat de AEX uit het driehoekspatroon weet te breken. Bovendien dient de RSI boven 60 uit te komen, anders blijft de AEX gevangen in een neutrale fase. Aangezien de stijgende trend sinds de zomermaanden vorig jaar intact is, verwachten wij dat de AEX deze lijn voortzet.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten