dinsdag 12 april 2011

AEX maakt lusteloze indruk

De AEX maakte opnieuw een lusteloze indruk. De 370-puntengrens lijkt een psychologische barrière voor beleggers. De afgelopen 9 handelsdagen was de AEX niet in staat om boven deze grens te sluiten. De sterke opmars sinds medio maart is verruild voor een consolidatie. De stijgende lijn vanaf de zomermaanden van 2010 is echter nog steeds intact.

Maandag stonden geen belangrijke macro-economische gepland zodat de aandacht was gericht op aluminiumproducent Alcoa, dat nabeurs aftrapte met de cijfers over het eerste kwartaal. De grote vraag die beleggers hebben, is of bedrijven de verwachtingen voor 2011 naar beneden bij zullen stellen, als gevolg van inflatiezorgen.

Alcoa zag de omzet met 22% stijgen naar $6 miljard en behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een winst van $308 miljoen. Een jaar eerder was dit nog een verlies van $201 miljoen. De winst lag iets boven de verwachting, de omzet stelde teleur. De grootste Amerikaanse producent van aluminium profiteerde van een hogere aluminiumprijs en gestegen vraag naar het metaal. De aluminiumprijs is in een jaar tijd met meer dan 30% gestegen. In de 'after hours trading' daalde het fonds ruim 3%.

Na het nieuws over een nieuwe aardbeving in Japan (7,1 op de Schaal van Richter) en een adviesverlaging voor de autosector doken de koersen weer in het rood. De waarschuwing voor een tsunami werd weer ingetrokken, maar de twijfel onder beleggers bleef bestaan.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meldde dat de samengestelde index van leidende indicatoren in februari verder is gestegen. De Parijse denktank publiceerde een indexcijfer voor de activiteit in de voornaamste economieën van de wereld. De index steeg met 0,3 punt naar 103,2, hetgeen duidt op een verdere expansie in de meeste grote OESO-landen.

Voor Japan kon de OESO, als gevolg van de natuurramp, geen indicator vaststellen.
De VS en Duitsland toonden een stevige expansie. Frankrijk en Canada droegen ook hun steentje bij. Het Verenigd Koninkrijk bleef achter en in Italië was zelfs sprake van een vertraging. China en India lijken economische de top te hebben gepasseerd. Rusland daarentegen bevindt zich in een groeifase en Brazilië ligt op koers.

Het opwaartse koershiaat rond 354 punten maakt deel uit van een ‘island reversal’, een belangrijk omkeerpatroon. Zolang dit patroon, alsmede de steunzone rond 340 punten intact blijven, handhaaft BeursBulletin de positieve visie.

Na de imposante rally sinds medio maart, blaast de AEX wat stoom af. De 370-puntengrens weerhoudt de index van een verdere opmars. Zolang sprake is van een ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van 2010, kunnen dalingen als instapmomenten worden beschouwd. De index dient boven de steunzone rond 340 punten te blijven en het liefst boven het ‘island reversal’. De AEX dient spoedig de 370 punten- en de 374-puntenbarrière met kracht te doorbreken om het gevaar van een lagere top sinds februari weg te nemen.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten