maandag 4 april 2011

AEX in de aanval op 370-puntengrens

De AEX sloot vrijdag positief af op 369,45 punten waardoor op weekbasis een plus van 1,3% kon worden gerapporteerd. De dalende weerstandslijn werd deze week doorbroken, waarna de index de aanval inzette op de 370-puntengrens. De opwaartse ‘gap’ rond 354 punten vormt een steun in de rug voor beleggers. Bovendien is de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden van groot belang gebleken. Zolang de AEX binnen de ‘uptrend’ blijft, is er voor BeursBulletin geen reden om de positieve visie los te laten.

De afgelopen week stond steeds in het teken van de bekende onderwerpen, maar het signaal van een verder herstel van de Amerikaanse economie drong deze naar de achtergrond. De problemen in Fukushima zijn nog verre van achter de rug. Pogingen om het lek in Fukushima te dichten, mislukken. De rente in Portugal schoot door het dak. De situatie in Libië werd er ook niet beter op.

Vier belangrijke banken in Ierland hebben € 24 miljard nodig om overeind te blijven, meldde de centrale bank van Ierland. Standard & Poor’s heeft Ierland gedegradeerd naar BBB+, drie niveaus boven ‘junk’. De rente op 10-jarige Ierse staatsobligaties dook desalniettemin weer onder 10% waardoor het verschil tussen Ierland en Duitsland af nam tot 653 basispunten.

Het banenrapport van de VS over maart meldde dat er meer banen bij waren gekomen dan verwacht waardoor de werkloosheid onverwacht daalde. Het aantal banen steeg met 216.000. Het werkloosheidspercentage daalde in maart naar 8,8%. De werkloosheid in de eurozone daalde in februari naar 9,9%, aldus Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. De bouwuitgaven in de VS bleken daarentegen onverwacht te zijn gedaald.

Nederlandse huishoudens hadden in 2010 minder te besteden dan in 2009. Na correctie voor de officiële inflatie moeten huishoudens het doen met een daling van het beschikbaar inkomen van 1,4%. De premies, vooral voor de zorgverzekeringen, in combinatie met de afnemende werkgelegenheid waren de grootste boosdoeners. Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde desondanks dat de consumptieve bestedingen van huishoudens 0,4% hoger lagen.

De waarde van beleggingen en hypothecaire schulden liep verder op. Het vermogen van huishoudens nam toe met € 85 miljard waarmee binnen twee jaar de daling door de financiële crisis grotendeels is ingelopen. De beleggingsportefeuille van pensioenfondsen en levensverzekeraars werd circa € 85 miljard meer waard.

De AEX heeft de maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers positief ontvangen. Aangezien de AEX boven de 340-puntensteunzone noteert, blijft een positieve visie gerechtvaardigd. Het 200-daags gemiddelde is nog steeds stijgend, wat de positieve ondertoon aangeeft. De ‘island reversal’, een belangrijk omkeerpatroon, is ook positief. Dat de AEX-index de voorgaande weken zo diep door de knieën zakte, is een negatief aspect, maar er is geen reden tot pessimisme. De AEX dient nu af te rekenen met de 370-puntenweerstandszone.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten