vrijdag 15 april 2011

AEX corrigeert in stijgende trend

De AEX-index wist gisteren niet te overtuigen en sloot 0,9% lager op 359,48 punten. De korte termijn stijgende lijn sinds medio maart kwam bij de weerstandszone rond 370 punten tot een einde. Ten opzichte van het meerjarig recordniveau rond 374 punten, dat in februari werd bereikt, is zelfs een tweede lagere top gevormd. Bovendien is rond 366 punten een neerwaarts koershiaat gevormd. Hiermee corrigeert de index binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar en is het beeld neutraal te noemen.

De omzet van de Nederlandse detailhandel nam in februari met 3% toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lagen de prijzen in februari 2% hoger, terwijl de volumes met 1% waren gestegen. Tankstations blijken met een groei van 14% (lees belasting), op jaarbasis verantwoordelijk voor bijna de helft van de omzetgroei.

Moody’s heeft de kredietwaardigheid van de gehele Chinese onroerendgoedsector neerwaarts aangepast van 'stabiel' naar 'negatief'. De Amerikaanse kredietbeoordelaar waarschuwde dat de sector door de gestegen rente en het afnemende aantal leningen door banken, te maken krijgt met een slinkende vraag. De restricties die de Chinese regering heeft opgelegd aan de onroerendgoedsector, hebben een aanzienlijke impact gehad op de verkoopcijfers van nieuwe huizen. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden de verkopen in Beijing met bijna 40% op jaarbasis.

In de VS hebben de afgelopen week 412.000 meer mensen voor het eerst een uitkering aangevraagd dan in de voorgaande week. De zogenoemde ‘continuous claims’, oftewel het 4-weeks voortschrijdend gemiddelde, steeg van 390.250 naar 395.750. De producentenprijzen (ppi) in de VS namen in maart met 0,7% toe op maandbasis. De kernprijzen (‘core ppi), waarbij de sterk schommelende voedsel- en energiekosten niet worden meegenomen, stegen met 0,3%.

De AEX-index daalde gisteren tot onder de 360-puntengrens, wat met het eerste Fibonacci ‘retracement level’ correspondeert. De AEX zou steun kunnen vinden bij één van de volgende Fibonacci steunniveau’s, gemeten vanaf het dieptepunt van maart tot aan de top in april. De AEX corrigeert momenteel binnen de ‘uptrend’ vanaf de zomermaanden. Bovendien zijn de steunzone rond 340 punten, alsmede de ‘island reversal’ rond 354 punten intact, waardoor er geen reden is om negatief te worden ten aanzien van de AEX. Vanwege de neerwaartse trend sinds de top van dit jaar, is het beeld evenwel neutraal.

Beleggers met een bewezen strategie kunnen op zoek gaan naar mooie instapmomenten bij kansrijke aandelen. Geduld en vastberadenheid worden rijkelijk beloond, getuige de diverse records die onze aandelenportefeuilles boeken, ondanks de dalende indices. Geduld is bij beleggen eveneens bij winstgevende posities, een schone en vooral een lucratieve zaak.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten