vrijdag 8 april 2011

AEX neemt gas terug

De AEX slaagde er gisteren niet in om de 370-puntengrens te doorbreken en sloot 0,6% lager op een stand van 367,39 punten. De index mag wat gas terugnemen, zolang de ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van 2010 maar intact blijft. Daarbij heeft de AEX ruimte om te dalen richting de 340-puntengrens. Daarboven zou de AEX nog steun kunnen vinden bij het opwaartse koershiaat rond 354 punten. Deze ‘gap’ maakt deel uit van een belangrijk omkeerpatroon: een ‘island reversal’. Zolang deze steunzones intact zijn, verwachten wij een verder stijgende markt.

De aankondiging van Portugal om een beroep zal doen op het noodpakket van de Europese Unie en het IMF zorgde niet voor al te veel beroering op de aandelenmarkten. Vanwege de uiterst zwakke economische groei en de torenhoge rente op staatsobligaties was Portugal al tijden lang nauwelijks in staat om uit de hand lopende begrotingstekort terug te dringen. Het begrotingstekort over 2010 bedroeg 8,6% van het bbp, vér boven de Europese norm ad 3%. Volgens ingewijden zal Portugal voor circa € 75 miljard aan steun nodig hebben in plaats van de eerder geschatte € 20 miljard.

Acht vooraanstaande Duitse onderzoekbureaus hebben hun groeiprognose voor de Duitse economie bijgesteld naar 2,8% in 2011 versus een eerdere raming van +2%. Bij deze denktanks, waarbij zich tevens het gerenommeerde Ifo-instituut bevindt, stelden dat de olieprijs, de onrust in de Arabische wereld en de Europese schuldencrisis evenwel de grootste bedreigingen zijn voor de ontwikkeling van de economie. Naar verwachting komt het Duitse begrotingstekort dit jaar uit op 1,7% van het bruto binnenlands product (bbp). Volgend jaar zal het tekort naar verwachting verder afnemen tot 0,9% procent van het bbp.

De renteverhoging waar de Europese Centrale Bank (ECB) eerder op hintte is daadwerkelijk doorgevoerd: de rente is met 0,25 procentpunt verhoogd tot 1,25%. Jean-Claude Trichet stelde dat de rentestap “niet noodzakelijkerwijs het begin is van een reeks renteverhogingen”. Wel voegde de scheidende ECB-voorzitter eraan toe dat de ECB de inflatierisico's “nauwgezet” in de gaten houdt en dat het monetaire beleid ook na de renteverhoging nog steeds “accomoderend” is.

In het noordoosten van Japan heeft zich donderdag een nieuwe aardbeving voorgedaan met een bijhorend tsunami-alarm. De schrik zat er bij beleggers gelijk weer in. Mede hierdoor blies de index wat stoom af, maar zolang de AEX de stijgende lijn handhaaft, die sinds de zomermaanden van 2010 is ingezet, is er evenwel geen reden om te panikeren. Vooralsnog zijn de steunzone rond 340 punten, alsmede de krachtige ‘island reversal’ intact, waardoor BeursBulletin de positieve visie handhaaft.

Wel zou het de AEX sieren als de index spoedig korte metten maakt met de 370 punten- en vervolgens de 374-puntenbarrière. Zolang de AEX onder de top van februari noteert, is er nog altijd kans op een lagere top. Wij blijven niettemin op onze ‘qui vive’.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten