dinsdag 5 april 2011

AEX in gevecht met 370-puntengrens

De AEX eindigde maandag vrijwel onveranderd op een stand van 369,01 punten. De index heeft, na de doorbraak van de dalende weerstandslijn, met de 370-puntengrens geduelleerd. Vooralsnog staat het opwaartse koershiaat rond 354 punten open, wat positief is. Bovendien is de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden nog steeds intact, vanwaar de AEX medio maart is opgeveerd. Zolang de AEX binnen de ‘uptrend’ blijft, is er voor BeursBulletin geen reden om de positieve visie los te laten.

De (industriƫle) producentenprijzen in de eurozone namen in februari met 0,8% toe op maandbasis. Volgens Eurostat, het Europees bureau voor statistiek, stegen de producentenprijzen op jaarbasis met 6,6%. De druk op de Europese Centrale Bank om de rente te verhogen, wordt hiermee verder opgevoerd.

De beurzen stonden in het teken van ‘Merger Monday’ waarbij vele overnames op het menu stonden. Zo wil het Belgische chemieconcern Solvay de Franse concurrent Rhodia overnemen voor een slordige € 3,4 miljard. Daarnaast koopt Vivendi een Frans belang van Vodafone voor circa € 8 miljard. Het betreft een belang in mediabedrijf SFR.

’s Werelds grootste farmaceutische onderneming Pfizer kondigde op zijn beurt aan voor circa $ 2,4 miljard de divisie Capsugel aan Kohlberg Kravis Roberts te zullen verkopen. ‘Wall Street’ kreeg hierdoor dan ook wat steun in de rug.

De AEX deed het maandag wat rustiger aan nadat de index positief het weekeinde in ging na de publicatie van de maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Aangezien de AEX boven de 340-puntensteunzone noteert en daarmee de ‘uptrend’ intact is, blijft een positieve visie gerechtvaardigd. Daarnaast vertoont het 200-daags gemiddelde een oplopende curve, waaruit het positieve sentiment blijkt.

Zolang de ‘island reversal’, wat een belangrijk omkeerpatroon is, intact is, blijft BeursBulletin positief. Wellicht is de felle correctie die een aantal weken geleden plaatsvond, een schot voor de boeg voor een trendomkeer, maar dit is nog geen reden om de positieve visie los te laten. Vooralsnog is ook de korte termijn opwaartse trend vanaf medio maart intact, waardoor de aanval op de meerjarige ‘high’ rond 374 punten is ingezet. Wel dient de index met kracht door de 370-puntenweerstandszone te breken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten